Birgits belangrijkste prioriteit is Birgit zelf

Portret van Birgit

 MS en ik • Blog

Door Birgit

Je hele leven verandert door MS. Dat is niets nieuws. Of het nu gaat om de diagnose of om nieuwe symptomen en aanvallen: ze brengen altijd nieuwe uitdagingen met zich mee. Het is een oneindige cyclus. Voordat je het in de gaten hebt zit je er middenin en verlies je jezelf in het oog van de orkaan. Voor mij is het altijd een uitdaging geweest om niet verdwaald te raken in de chaos die MS is, en om niet alleen maar een patiënt te zijn, maar ook Birgit. Een vrouw. Een persoon.

Als je me nu naar mijn prioriteiten vraagt is eigenlijk maar één antwoord: ikzelf. Dat klinkt misschien nogal egoïstisch, maar het is de waarheid. We moeten leven met MS en als er is één ding duidelijk is, is dat het niet altijd van een leien dakje gaat. Daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor jouw persoonlijke balans. Aandacht hebben voor jezelf en je leven. Je zou kunnen zeggen dat dit mijn belangrijkste prioriteit is. We weten allemaal dat stress en MS niet de beste vrienden zijn, dus dat evenwicht bewaren is erg belangrijk. Het maakt me blij, en dat is – voor mij – balans in zijn puurste vorm. Het is niet gemakkelijk geweest om dit te bereiken en het is nog altijd een uitdaging om dit in tijden van crisis vast te houden.

Maar ik heb geleerd bepaalde dingen niet te doen als ik in de gaten heb dat het niet zo goed met me gaat. Grote evenementen bijvoorbeeld. Ze zijn vermoeiend en, met MS, gewoon niet altijd haalbaar. Natuurlijk vindt niemand het leuk als je afzegt, maar daarom is het zo belangrijk om uit te leggen waarom je niet mee kan. Praten is enorm belangrijk, zelfs als het soms een beetje ongemakkelijk is.

Mijn aanpak is om meteen ter zake te komen. Duidelijke communicatie zonder al te ingewikkelde of moeilijke verklaringen bespaart tijd en helpt iedereen te begrijpen wat er aan de hand is. Iets wat ook heel goed werkt voor artsen en andere experts. Korte en duidelijke communicatie helpt anderen mij alles te vertellen wat ik moet weten.

Het is dus de moeite waard om jezelf voorop te stellen en je leven bewust en zelfbewust te leven. Op die manier kun je doelen stellen voor wanneer het goed met je gaat, terwijl je ondertussen aan een leven werkt waar je gelukkig van wordt. Dit zal leiden tot een betere kwaliteit van leven. En kan, na verloop van tijd, je helpen om je horizon te verbreden en om nog grotere doelen te stellen en te behalen. Met MS en zonder jezelf uit het oog te verliezen.

Dat moet het waard zijn, toch?

MAT-NL-2001142-v3.0-022023

Gerelateerd


Ik ben de expert van mijn MS

MS, zelfreflectie en compromis