Couscoussalade met kruiden, kikkererwten en gebakken tomaatjes

couscoussalade

  Leefstijl • Blog

Linda's leven met MS

Door Linda Boot

Ik ben dol op de recepten van Yotam Ottolenghi. In zijn recepten geeft hij gerechten altijd een twist door bijzondere combinaties, kruiden en bereidingswijzen. Ik heb een aantal van zijn kookboeken in de kast staan en vind het heerlijk om daarin te lezen een recepten uit te kiezen en te maken. Daar gaat dan meestal nog wel een zoektocht naar de vaak niet alledaagse ingrediënten aan vooraf. Deze couscoussalade is geïnspireerd op een recept uit het kookboek Simpel

Voor 2 personen (of 2 keer)

  • 120 gram volkoren couscous
  • Olijfolie extra vergine
  • 1 eetlepel Ras el hanout
  • 180 ml kokend water
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 2  uien (200 gram)
  • 30 gram sultana rozijnen
  • 10 gram vers korianderblad grof gehakt
  • 10 gram vers muntblad grof gehakt
  • 50 gram amandelen grof gehakt
  • 120 gram gekookte kikkererwten (bv uit pot, afgespoeld)
  • 1 biologische citroen
  • 1 theelepel komijnzaad: licht geroosterd en gekneusd.
  • Peper en zout

Doe de couscous in een ruime kom. Meng er 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel ras el hanout, en wat peper en zout door. Giet het water over de couscous, roer het door en dek het af met een deksel of folie en zet het 20 minuten opzij. Roer daarna de couscous los met een vork en laat afkoelen.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de tomaatjes enkele minuten op hoog vuur tot ze openbarsten. Doe de tomaatjes dan in een kom en laat ze afkoelen. Veeg de koekenpan schoon.
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne halve ringen. Verhit weer een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de uien in 10 tot 15 minuten goudgeel en gaar. Roer er de rozijnen door en laat afkoelen.
Rasp 1 theelepel van de schil van de citroen en pers 1 eetlepel van het sap. Meng de citroenrasp en het sap met het ui-rozijnenmengsel, de kikkererwten, de groene kruiden, het komijnzaad en de amandelen door de couscous. Bestrooi met ruim versgemalen peper en wat zout naar smaak. Serveer de couscoussalade in een schaal en schik de tomaatjes erop. 

Eet de couscoussalade als lunch of maaltijdsalade of serveer hem met een frisse groene salade.

MAT-NL-2200711-v2.0-122023

Gerelateerd


Diëtiste Jelske over MS en voeding

Wat is de invloed van voeding op MS?