Wat is de invloed van voeding op MS?

4 minuten leestijd

Invloed van voeding op MS

  Leefstijl • Artikel

Iedere persoon met MS is uniek, maar volgens een MS-diëtiste deel je hoogstwaarschijnlijk een eigenschap met lotgenoten. Namelijk: voeding is belangrijk voor je.

Dat is logisch omdat je bij MS veel zaken niet in de hand hebt; je weet niet hoe je ziekte verloopt en over klachten krijg je ook geen zeggenschap. Voeding heb je echter wel zelf in de hand, letterlijk zelfs. Alleen jij beslist wat je in je mond stopt.

  Voor iedereen geldt het advies om zo gezond mogelijk te eten, ook voor mensen met MS. Gezond eten betekent eigenlijk dat je niet te veel voedsel van buiten de Schijf van Vijf eet. En niet elke dag dezelfde elementen uit de Schijf van Vijf, maar dat je varieert in je combinaties.

  Het kan zijn dat je door je MS klachten aanpassingen moet doen aan je voedingsgewoonten. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van kauw- en slikproblemen zal je meer zachte voeding moeten gebruiken. Wanneer je minder beweegt, kun je eerder last krijgen van verstoppingen. Het is dan belangrijk veel vezelrijke voeding tot je te nemen.

  Ook voor andere darmklachten, zoals incontinentie, boeren en winderigheid kunnen aanpassingen in je voeding verlichting geven. Wanneer je verschillende klachten hebt en meerdere aanpassingen in je voeding moet maken, kan het ingewikkeld zijn voldoende te variëren en te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is aan te raden een deskundige in te schakelen; een diëtiste kan je helpen jouw situatie te optimaliseren. Je arts kan je doorverwijzen.

  (1,2,3)

  Er bestaat een scala aan diëten. Van bepaalde diëten wordt zelfs gedacht dat het een positieve invloed heeft op MS. Bijvoorbeeld van het ‘low fat Swank’ dieet of variaties hierop. Dit dieet gaat uit van een beperking van het eten van dierlijke verzadigde vetten. Een reductie van deze vetten is in het algemeen gezond.

  Er zijn ook diëten die uitgaan van voedselintoleranties of allergieën. Er is een theorie die ervan uitgaat dat er bij MS sprake zou zijn van voedselintoleranties, als gevolg van een abnormaal functioneren van het leverenzym P450. Het elimineren van voedsel waarbij het enzym P450 betrokken is voor de afbraak, zou kunnen voorkomen dat MS verergert en ervoor zorgen dat het juist stabiel blijft.

  Er is geen onomstotelijk bewijs dat deze speciale MS-diëten het ziekteproces daadwerkelijk af kunnen remmen. Daarnaast is het nog maar de vraag of je jezelf het genot van een favoriet drankje of hapje wilt onthouden als je MS hebt. Het is al lastig genoeg. Wil je toch overstappen naar een bepaald dieet? Bespreek dit met je arts of diëtist. Sommige diëten kunnen namelijk leiden tot tekorten in belangrijke voedingsstoffen.

  (1,2)

  Wanneer je hoge doseringen prednison moet gebruiken, zal je met een aantal bijwerkingen te maken krijgen. Een van de belangrijkste is overgewicht. In eerste instantie is dat gerelateerd aan de hoeveelheid vocht die je vasthoudt door de medicatie. Bij langdurig gebruik kan het ook zo zijn dat je aankomt door extra vetafzetting. Wanneer je veel aankomt, is het raadzaam je voeding aan te passen. Een tip kan zijn om minder zout te gebruiken. Zout zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Gebruik je kant-en-klaarmaaltijden? Let dan goed op de hoeveelheid zout die toegevoegd is. Dit kan per merk sterk verschillen.

  Botontkalking is een ander effect dat kan optreden bij langdurig prednison gebruik. Dit effect kun je ondervangen door voldoende calcium (1000 milligram per dag volstaat) te nemen. Dit komt overeen met 5 melkproducten per dag (kaas op brood, yoghurt, melk). Daarnaast is het verstandig extra vitamine D in te nemen. Dit heeft je lichaam nodig om calcium goed op te nemen. De grootste bron van vitamine D in Nederland is de zon en in mindere mate je dagelijkse voeding. De zon is echter alleen van april tot en met september een goede bron bij voldoende zonkracht. Eventueel kun je een vitamine D-supplement nemen. Vraag je huisarts of diëtiste wat het meest geschikt is voor jou.

  Tot slot is er medicatie waar je griepachtige verschijnselen van kunt krijgen. Hierdoor kun je je ziek gaan voelen en minder eetlust krijgen. Zorg dat je voldoende eten en drinken binnenkrijgt met voldoende vitaminen en mineralen.

  (1,2)

  1)    http://mens-en-gezondheid.infonu/ziekten/131229-muliple-sclerose-ms-voedingsadvies.html
  2)    https://www.andersetenbijms.nl
  3)    https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/leven-met-ms/welke-voeding-mag-je-als-je-ms-hebt/item44068

MAT-NL-2101179 v1-092021.docx

Gerelateerd


Voedsel voor een gezonder brein bij MS

Wat moet je eten voor een gezond breinvolume?

Welke rol speelt zout bij MS?