De dokter heeft niet altijd gelijk

De dokter heeft niet altijd gelijk

 MS en ik • Blog

‘Als je het niet eens bent met de behandeling die je neuroloog je voorschrijft, zeg dat dan.’ Toen blogger Laura Kolaczkowski dit zei tijdens een presentatie over multiple sclerose, werd er geschokt gereageerd. Maar Laura heeft gelijk: het is jouw leven, en de dokter heeft niet altijd gelijk.

Laura (uit Ohio, Verenigde Staten) zet zich in voor betere gezondheidszorg. Omdat ze zelf MS heeft, weet ze wat er nodig is om verandering teweeg te brengen: namelijk dat mensen zichzelf durven laten horen en zich betrokken voelen bij hun behandeling.  “Vroeger ging je naar je doktersafspraken en dan vertelde de arts wat er mis was en wat er gedaan moest worden om beter te worden. Daarna bedankte je de arts en ging je naar huis”, schrijft ze op Multiple Sclerosis News Today. “Gelukkig zijn de verhoudingen tussen dokters en patiënten tegenwoordig anders.”

Praat over je MS-behandeling
Laat van je horen als je denkt dat je behandeling niet de juiste voor jou is, schrijft Laura. “Misschien past het doseringsschema niet in je dagelijks leven, of hinderen de bijwerkingen van een behandeling je bij je werk. (…) Het is oké om dit tegen je artsen te zeggen en te vragen naar andere behandelmogelijkheden. Artsen zouden hun keuze voor behandeling moeten kunnen uitleggen, en moeten luisteren naar jouw bezwaren en waar mogelijk aanpassingen doen.”

Kies je eigen MS-neuroloog
Ze gaat zelfs een stapje verder: je mag voor een andere arts kiezen, als je niet tevreden bent over de behandeling die je krijgt. Want, schrijft Laura, de MS blijft na een afspraak bij je neuroloog niet achter in de spreekkamer. Nee, die gaat met je mee naar huis. “Het is mijn ziekte, en ik moet me goed voelen bij de wijze waarop we die gaan behandelen”, vindt Laura.

De hele blog van Laura lees je op Multiple Sclerosis Today.

Wil je tips & tricks voor jouw gesprek met je MS-team? Download dan ons Gezond Brein Handboek!

MAT-NL-2301323-v1.0-122023

Gerelateerd


Ben jij eerlijk?

Beter gesprek MS-neuroloog dankzij vragenlijst vooraf

Beter gesprek met MS-neuroloog dankzij vragenlijst vooraf