Geniet, maar drink niet

Glazen rode wijn
Leefstijl Artikel

Wanneer je MS hebt, is het belangrijk dat je je hersenen zo gezond mogelijk houdt. Zodat ze de schade die veroorzaakt wordt door MS zo goed mogelijk kunnen opvangen. Hoe jammer het ook is: het lijkt erop dat je daarom beter geen alcohol kunt drinken. 

Nul

Onderzoekers van de Britse Universiteit van Oxford deden onlangs onderzoek onder ruim 25.000 deelnemers van de UK Biobank naar de negatieve effecten van alcohol op hersenen. De deelnemers waren dus een algemene groep, niet specifiek mensen met MS. De onderzoekers wilden onder andere weten hoeveel alcohol je kunt drinken voordat je hersenen schade oplopen. Het antwoord is: nul.

Ook bij matige inname

De bekende leus ‘geniet, maar drink met mate’ blijkt dus niet op te gaan voor je brein. De onderzoekers vonden namelijk ook negatieve bijwerkingen van alcohol bij kleine hoeveelheden. Die bijwerkingen zijn zelfs groter dan tot nu toe werd aangenomen. 

Bij het onderzoek werd ook gekeken of het nog uitmaakt of je wijn, bier of sterkedrank drinkt. Dat bleek niet het geval. En ook werd er geen bewijs gevonden voor positieve effecten van bepaalde soorten drank, zoals rode wijn. 

Overmatig alcoholgebruik

Een verwachting die in het onderzoek wel werd bevestigd, is dat overmatig drankgebruik nog meer schade aanricht in je hersenen. Ook kunnen mensen die last hebben van hoge bloeddruk of overgewicht beter van de drank afblijven. De combinatie van die aandoeningen met alcohol kan volgens het onderzoek extra nadelig uitpakken voor de gezondheid van je grijze massa.

De onderzoekers adviseren dat naar aanleiding van dit onderzoek richtlijnen over verantwoord alcoholgebruik opnieuw worden bekeken.

Bronnen

To be teetotal or not – Preventive Neurology, 26 mei 2021
No safe level of alcohol consumption for brain health: observational cohort study of 25,378 UK Biobank participants – Medrxiv, 10 mei 2021

MAT-NL-2101048-v1.0-072021

Vond je deze informatie nuttig?