Het gaat goed, dus met mijn voeding zit het ook goed

Linda Boot

 Leefstijl • Blog

Linda’s leven met MS

Dat je MS hebt, daar kun je niets aan doen. Wel kun je ervoor zorgen dat de rest van je gezondheid zo goed mogelijk blijft. Gezonde voeding helpt daarbij. Als je voldoende gezonde voedingsstoffen en weinig ongezonds binnenkrijgt, helpt dat de processen in je lichaam, vertelt diëtist Linda Boot, die zelf MS heeft.

Door Linda Boot

Net als veel anderen ging ik, toen ik de diagnose MS had gekregen, via internet op zoek naar het onderwerp MS en voeding. Ik vond veel publicaties over voedingspatronen of voedingsmiddelen die wel of juist niet gunstig zouden zijn bij MS. Als ik dan dieper ging kijken dan bleek het bewijs voor die beweringen vaak flinterdun. Toch maakte me dat soms best onzeker. Ik vroeg me af of ik toch niet anders zou moeten gaan eten, vooral als het even minder goed met me ging. Met die gedachtes heb ik heel erg geworsteld in het begin. En dat terwijl ik al diëtist was. 

Ook bij de Voedingslijn van de MS Vereniging, waar ik vragen beantwoord van mensen met MS, hoor ik die worsteling terug. Vooral bij mensen die net de diagnose hebben. Niet weten wat je mag eten, kan zorgen voor heel veel stress. Soms worden daardoor ook verkeerde keuzes gemaakt. Als je bepaalde voedingsmiddelen gaat weglaten, maar niet goed weet hoe je die moet vervangen, kan je voedingspatroon uiteindelijk onbedoeld ongezonder worden in plaats van gezonder.

Wat is gezonde voeding?

Maar wat ís nou gezonde voeding? Het lastige is dat dat niet voor iedereen hetzelfde is. Je kan de richtlijnen goede voeding aanhouden van de gezondheidsraad. Daar zit veel wetenschappelijk onderzoek achter. De schijf van vijf is daar een praktische vertaling van. Voor veel mensen is eten volgens de schijf van vijf al een flinke stap de goede kant op. Dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen het beste voedingspatroon is. Soms kan je beter andere keuzes maken op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen. 

Ik heb mijn eigen voedingspatroon vormgegeven op een manier waarvan ik denk dat het een gunstige invloed heeft op mijn MS. Ik eet hoofdzakelijk op drie momenten per dag en niet de hele dag door, gebruik weinig sterk bewerkte voedingsmiddelen en eet heel gevarieerd. Variëren doe ik bijvoorbeeld in kleur (alle kleuren van de regenboog) en onderdeel van de plant (knollen, stengels, vruchten en bladgroenten). De basis bestaat uit groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten & zaden en wat zuivel. Ik let erg op suikers. Ik eet heus wel een keer een stukje taart, maar beperk de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Ik eet op dit moment praktisch vegetarisch, omdat mijn dochters vegetariërs zijn. Dat heeft dus weinig met MS te maken. Wél de manier waarop ik vlees vervang: niet zomaar met kant-en-klare vervangers omdat die vaak sterk bewerkt zijn en veel zout bevatten. Meestal vervang ik vlees met peulvruchten. Ik eet wel vaak vis.

Voeding en MS

Er wordt veel onderzoek gedaan naar wat een goed dieet is voor mensen met MS. Helaas is daar nog geen overeenstemming over. Wel is inmiddels duidelijk dat darmflora mogelijk een rol speelt, dus dat het belangrijk is te zorgen voor gezonde darmen.  
Als je echt grote wijzigingen in je dieet wilt aanbrengen, zorg dan dat je daar goed advies over krijgt. Je kunt ook kleine stapjes zetten, zoals meer groente of fruit eten of stoppen met toegevoegde suikers.  
 
Veel eetgedrag, zoals een koekje bij de koffie, dingen met zoetstoffen, een bakje vla na het eten, zijn gewoontes geworden waar je niet meer bij stilstaat. Het goede nieuws is dat je ook gezonde gewoontes kunt aanleren. Zelf merk ik dat ik steeds minder zin heb in ongezond eten. Maar dat is niet van de ene op de andere dag gebeurd. Ik ga er steeds een klein stapje verder in.

Het eerste stapje

Iedereen weet waarschijnlijk wel van zichzelf wat dat eerste stapje zou moeten zijn. Probeer het niet ingewikkelder te maken. Als jouw eerste stapje is om meer groente te eten, dan doe je dat een tijd en wordt het een gewoonte. Daarna is het tijd voor een volgend stapje, bijvoorbeeld geen suiker meer in de koffie. Veroordeel jezelf niet als het een keer in de soep loopt. Soms eindig ik ook weleens met een ongezonde maaltijd.  
 
Gelukkig gaat het nu heel goed met me. Dus weet ik dat het met mijn voeding ook goed zit. Door gezond te eten, ga je je beter en fitter voelen. Maar bedenk dat het nooit jouw schuld is dat je MS hebt gekregen. Je krijgt geen MS omdat je verkeerd hebt gegeten.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2201016 v2.0-122023

Gerelateerd


Ik geloof dat ik nog steeds kan groeien

Pompoensoep met linzen

MS Tips & Tricks: Linda Boot