Pompoensoep met linzen

Pompoenssoep

  Leefstijl • Blog

Linda's leven met MS

Door Linda Boot

Pompoenen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en zijn goed verkrijgbaar in de herfst en de winter. Je maakt er heel eenvoudig een heerlijke en gezonde soep van. De toevoeging van linzen maakt deze soep rijker aan vezels en eiwit, waardoor je langdurig energie krijgt. Door er een beetje chilipoeder aan toe te voegen wordt de soep extra verwarmend. Deze soep is prima in te vriezen. Je kunt dus wat meer maken zodat je er op een ander moment gemak van hebt. Dit recept is voldoende voor 6 ruime porties. 

Ingrediënten 

  • 1 pompoen, bijvoorbeeld hokkaido, ca. 1000 gram 500 gram winterwortel 

  • 2 a 3 uien (ca 250 gram) 

  • 200 gram gedroogde rode linzen 2 eetlepels olijfolie 

  • 1,5 liter groentebouillon (van bouillonblokjes) 1 theelepel chilipoeder

Bereiding 

  1. Was de pompoen, verwijder de steel en snijd de pompoen in 4 kwarten. De pompoen hoeft niet geschild te worden. Verwijder met een lepel de pitten uit de pompoen en snijd de kwarten in blokjes. 

  1. Maak de winterwortel schoon en snijd deze in blokjes. 

  1. Pel en snipper de uien. 

  1. Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem. 

  1. Fruit de ui ongeveer 5 minuten in de olie. 

  1. Voeg dan de pompoen, wortel en chilipoeder toe en bak het nog even door. 

  1. Voeg de groentebouillon en de linzen toe. 

  1. Breng het geheel aan de kook en laat dit ca. 20 minuten doorkoken op zacht vuur totdat alles gaar is. 

  1. Pureer de soep met een staafmixer. 

  1. Schep de soep in een kom en maak hem af met een eetlepel pompoenpitten. 

  1. Eet er eventueel wat volkorenbrood of een volkoren cracker bij. 

Tips:

Als snijden lastig is, kun je ook kiezen voor voorgesneden pompoenblokjes van de versafdeling of uit de diepvries en kan je de wortel en ui gebruiken uit een zak voorgesneden hutspotgroenten. Het is niet erg als de hoeveelheden dan een beetje afwijken, gebruik gewoon wat je hebt.

MAT-NL-2301315-v1.0-122023

Gerelateerd


Diëtiste Jelske over MS en voeding

Couscoussalade met kruiden, kikkererwten en gebakken tomaatjes