Hoe je kunt omgaan met vooroordelen over MS

Adviezen van Cathy

  MS en ik • Blog

Het leven heeft soms andere plannen met je dan jij. Dat heeft ook Cathy Chester ervaren, vertelt ze in haar blog op Multiple Sclerosis News Today . Maar ze heeft zeker nog een aantal levensdoelen die ze wil bereiken. Hoe ze dat doet? Lees verder voor haar tips!

Het belangrijkste dat Cathy in haar leven wilde bereiken, heeft ze: ze is gelukkig als echtgenote en als moeder. Maar de afgelopen jaren heeft ze heel wat zware momenten gekend en daardoor is ze haar andere doelen een beetje uit het oog verloren. “Ik ben aan alle kanten getroffen door ziekte, verlies en verdriet; mijn leven voelde zo overweldigend dat ik soms niet wist hoe ik verder moest. Terwijl ik nu weer terug naar boven krabbel, vraag ik me af wat mijn plaats in de wereld is en wat mijn volgende grote stap zal zijn.”

Geloof hebben

"Geloof is het zetten van de eerste stap, ook al zie je de hele trap” –Martin Luther King, Jr."

Cathy heeft zich voorgenomen om in zichzelf te geloven. “Dus ik ga een plan bedenken dat me zal helpen een aantal doelen te bereiken met de mogelijkheden die ik nog steeds heb.”

6 adviezen om jouw levendoelen te bereiken

  1. Bepaal je doelen. En werk eraan. Als je 5km wil lopen voor een goed doel, probeer dan iedere dag iets verder te wandelen.
  2. Schrijf je doelen op. Door ze op papier te zetten, maak je ze definitiever.
  3. Vertel je doelen aan iemand anders. Door ze met anderen te delen, moet je ook meer verantwoording afleggen en dat kan motiverend werken.
  4. Deel je doelen op in hapklare brokken. Kleine stappen zijn beter te behappen en brengen je toch dichter bij je doel.
  5. Wees eerlijk over je beperkingen. Qua gezondheid, op financieel gebied, of in andere zaken: wees eerlijk naar jezelf en anderen wat je wel of niet kunt doen.
  6. Vier je keuzes. Ondanks je beperkingen door MS heb je nog steeds keuzes. Het is beter om je te focussen op wat je wél kan en dat te vieren, dan de nadruk te leggen op wat je niet (meer) kan.

Cathy is er heel duidelijk in: “MS is niet wát ik ben, en dat zou het voor jou ook niet moeten zijn.”

Bron: How to Reach Your Goals While Living with Multiple Sclerosis, Multiple Sclerosis News Today, 5 december 2018 - Laatst bekeken november 2023

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

MAT-NL-2301235-v1.0-112023

Vond je deze informatie nuttig?

Gerelateerd


Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS

MS, zelfreflectie en compromis