Jong zijn en MS hebben

jong persoon op festival

 MS en ik • Artikel

Het leven voor een jongvolwassene kan soms best ingewikkeld zijn. Als je dan ook nog multiple sclerose (MS) hebt, kan het helemaal een uitdaging worden. 
 
Er verandert veel als je richting volwassenheid gaat. Misschien verlaat je het ouderlijk huis, krijg je een relatie, een baan. Nog meer dan normaal kunnen deze veranderingen een uitdaging zijn als je een chronische aandoening hebt. Het kan best wel ontmoedigend werken dat jij je ziekte moet managen terwijl je plannen wilt maken voor je toekomst. Dat je MS hebt betekent niet dat je je ambities moet opgeven. Het kan wel betekenen dat je opnieuw moet gaan nadenken over hoe je ze kunt waarmaken. 
 
We hopen dat dit artikel je in staat stelt om stappen te nemen die nodig zijn om je uiteindelijke doelen te bereiken. Neem vooral geen genoegen met minder dan je verdient als het gaat om je opleiding en carrière.

Start en einde

De route vinden die bij jou past

Net zoals ervaringen met MS van persoon tot persoon verschillen, zijn doelen voor iedereen uniek. Daarom is het een goed idee om na te denken over wat voor jou belangrijk is. Misschien wil je je de komende jaren concentreren op een vervolgopleiding of een baan, of besluit je te reizen voordat je de volgende stap zet. Er is geen goede of foute manier om je einddoel te bereiken en het gaat allemaal om het kiezen van een route die bij je past. 
 
Hieronder staan een paar ideeën om je op weg te helpen...

Doelen opschrijven

Neem de tijd om een lijst te maken van jouw grote doelen om erachter te komen wat je de komende jaren wilt doen.

lijst van doelen

Je MS zou jouw doelen niet in de weg moeten staan

Natuurlijk kan jouw ervaring met MS het volgen van een studie of werken moeilijker maken. Maar er zijn dingen waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van je route. En er is soms ondersteuning beschikbaar waar je misschien recht op hebt. Als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor koud of warm weer, is binnen werken wellicht de beste optie voor jou. Of, als je last hebt van vermoeidheid of problemen hebt met mobiliteit, dan is een baan waarbij je thuis kunt werken als dat nodig is misschien beter dan een baan die meer fysieke arbeid vereist. 
 
Hoewel sommige mensen na hun diagnose gewoon door kunnen gaan als altijd, merken anderen dat ze (kleine) aanpassingen moeten doen. Als je onderzoekt welke mogelijkheden je hebt, is het goed om te weten dat je om aanpassingen kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan:

opsomming van doelen

Zet jezelf niet onder druk!

Je hoeft echt niet nu alles al te weten en uitgezocht te hebben. Het is nogal wat, volwassen worden en MS hebben. Je mag trots zijn op jezelf, wat je doelen ook zijn, en hoever je tot nu toe ook bent gekomen om ze te bereiken. Er is geen goed of fout als het gaat om het nemen van de volgende stappen. Wees aardig voor jezelf en onthoud dat MS jouw doelen niet in de weg zou moeten staan. Je moet alleen uitvogelen hoe je ze kunt bereiken. 
 
Als je je zorgen maakt over hoe MS het bereiken van jouw doelen in de weg staat, praat er dan over met je neuroloog of MS-verpleegkundigen. Zij kunnen met je meedenken. Gebruik de persoonlijke gids om hierover het gesprek aan te gaan.

poppetje op top van berg

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2300728 v1.0-072023

Gerelateerd


De symptomen van je MS monitoren

Jouw stappenplan voor het bereiken van doelen