Laat vandaag een nieuw begin zijn

sokken

  MS en ik • Artikel

Penelope merkte dat haar dagelijkse leven een samensmelting was geworden van dutjes, computerschermen, momenten van hersenmist en doktersafspraken. “Iets nieuws proberen leek er gewoonweg niet bij te passen.”

Oppervlakkig gezien leek het prima met haar te gaan: een dak boven haar hoofd, eten in de koelkast, een internetverbinding om online te gaan en vrienden dichtbij en veraf. “Maar wat niet te zien was, waren de beperkingen die ik kreeg door MS en de stress die bij die beperkingen hoorde.”

Alles wat Penelope deed, leek te mislukken. Haar eigen teennagels knippen werd een uitdaging, ze kon niet meer veilig autorijden, ze liep tegen muren aan die niet eens in de weg stonden, struikelde over lucht, vergat afspraken en liet alles uit haar handen vallen. Wat ze ook probeerde, ze kon nergens de ‘stopknop’ vinden om de chaos om haar heen te stoppen.

“Ik zag alleen maar wat ik niet meer kon doen. Als iemand me vroeg om naar buiten te gaan en iets nieuws te doen, luisterde ik niet en reageerde ik geïrriteerd omdat ze zoiets durfden voor te stellen. Zo verslagen voelde ik me. Het waren niet mijn beste momenten. Maar goede vrienden helpen je door de moeilijke momenten in het leven. En gelukkig heb ik goede vrienden.”

Penelope noemt haar vrienden ‘Push Coaches’, omdat ze haar dwongen voorbij haar beperkingen te kijken en te zien dat er meerdere manieren zijn om iets te doen. Ze realiseerde zich dat de enige beperkingen die ze had, door haarzelf gemaakt waren. “Ik realiseerde me dat nieuwe dingen proberen me gelukkiger maakt.”

Hoe gek het ook klinkt: haar dagelijkse routine loslaten, maakte haar dag een stuk spannender. Het werd een welkome verandering op de dagelijkse sleur waar ze in vast was komen te zitten.

“Tuurlijk, mijn benen doen het niet zo goed meer, mijn handen krijgen geen grip op alles wat ik vastpak, door problemen met mijn evenwicht kijk ik niet meer recht uit mijn ogen; maar die dingen zouden me nooit moeten tegenhouden bij het proberen van iets nieuws. Ik was vastberaden om iedere dag iets nieuws te proberen.”

Dat begon heel simpel, schrijft Penelope. Met bijvoorbeeld een andere route nemen naar de supermarkt, of rare sokken dragen. “Door die simpele dingen ging ik meer lachen.” Na een tijdje ging ze op zoek naar andere dingen, zoals schilderlessen volgen en vrijwilligerswerk doen in het ziekenhuis. “Ik begon uit te kijken naar de veranderingen in mijn dag.”

Penelope geeft toe: er is veel moed voor nodig om eropuit te gaan en iets nieuws te doen. “Als ik vandaag je Push Coach zou zijn, zou ik je aanmoedigen om je dagelijkse routine te laten voor wat het is en iets nieuws te proberen. Neem een nieuwe haarkleur, probeer een nieuwe smaak thee, word lid van een leesclub, neem kookles … ga eropuit en doe iets nieuws.”

“Laat MS je er niet van weerhouden om nieuwe en opwindende avonturen aan te gaan in je leven. En: misschien verras je jezelf en ontdek je een verborgen talent waarvan je niet eens wist dat je het had.”

Penelope Conway kreeg in november 2011 de diagnose multiple sclerose. Ze is de oprichter van Positive Living wit MS (positivelivingwithms.nl) waar ze humor en ervaringen uit haar eigen leven met MS gebruikt om anderen te helpen.

MAT-NL-2301231-v1.0-112023

Gerelateerd


Hoe jij je levensdoelen bereikt met MS

MS, zelfreflectie en compromis

Waarheid of Durven