MRI-scan: een paar tips
.jpg/jcr:content/Keeping%20an%20eye%20on%20the%20brain%20in%20MS%20(1).jpg 400w, /.imaging/webp/sanofi-platform/img-w500/dam/msdebaas-nl/dagelijks-leven/image/Keeping-an-eye-on-the-brain-in-MS-(1).jpg/jcr:content/Keeping%20an%20eye%20on%20the%20brain%20in%20MS%20(1).jpg 500w, /.imaging/webp/sanofi-platform/img-w600/dam/msdebaas-nl/dagelijks-leven/image/Keeping-an-eye-on-the-brain-in-MS-(1).jpg/jcr:content/Keeping%20an%20eye%20on%20the%20brain%20in%20MS%20(1).jpg 600w, /.imaging/webp/sanofi-platform/img-w700/dam/msdebaas-nl/dagelijks-leven/image/Keeping-an-eye-on-the-brain-in-MS-(1).jpg/jcr:content/Keeping%20an%20eye%20on%20the%20brain%20in%20MS%20(1).jpg 700w, /.imaging/webp/sanofi-platform/img-w800/dam/msdebaas-nl/dagelijks-leven/image/Keeping-an-eye-on-the-brain-in-MS-(1).jpg/jcr:content/Keeping%20an%20eye%20on%20the%20brain%20in%20MS%20(1).jpg 800w, /.imaging/webp/sanofi-platform/img-w900/dam/msdebaas-nl/dagelijks-leven/image/Keeping-an-eye-on-the-brain-in-MS-(1).jpg/jcr:content/Keeping%20an%20eye%20on%20the%20brain%20in%20MS%20(1).jpg 900w)
Tips & tricks • Artikel
De meeste mensen met MS hebben er regelmatig mee te maken: de MRI-scan. Die is belangrijk om de schade die multiple sclerose in je hersenen veroorzaakt in de gaten te houden. Maar is best vervelend om te moeten ondergaan. Dat vindt ook Klaske Geerligs, die zich iedere keer afvraagt hoe hard de ‘timmerfabriek’ tekeer zal gaan, zo schrijft zij op Platform MS.
Een MRI-scan is niet alleen nodig om de diagnose MS te kunnen stellen. Maar ook om te monitoren of MS verdere schade aan je hersenen veroorzaakt. Daarom krijgen veel mensen met MS ieder halfjaar een scan.
De timmerfabriek
Op Platform MS beschrijft Klaske Geerligs met humor hoe zij zo’n MRI-scan ervaart. De ‘timmerfabriek’ noemt ze het: ‘Het geluid verandert steeds van getimmer in gepiep en geklop en gedreun (…) Ondertussen gaat de bank ook schudden waardoor ik meer het gevoel heb dat ik een klein vliegtuigje zit. Temeer omdat de piep die ik nu hoor hetzelfde klinkt als de MAYDAY hoge toon/piep in een oorlogsfilm. Maar ik ben niet bang: ik vlieg tenslotte en dat voelt wel goed.’
Tips voor de MRI
Krijg jij binnenkort een MRI-scan? Uit het verhaal van Klaske hebben we een paar goede tips gehaald:
- Vraag bij het ziekenhuis na of je zelf muziek kan meenemen en op welke drager (cd, mp3) je dit mee moet nemen.
- Kies muziek uit waarvan je rustig of vrolijk wordt en waarbij je je prettig voelt om langere tijd naar te luisteren.
- Denk van tevoren na over een prettige situatie waaraan je kunt denken als je in de scanner ligt. Klaske waant zich op een zonnig strand met een lekker drankje in de hand.
- Probeer wat ademhalingsoefeningen onder de knie te krijgen. Deze kunnen je helpen om rustig te blijven.
- Draag geen sieraden of kleding met metalen onderdelen (zoals ritsen of metalen knopen). Die mogen niet de scanner in.
- Zorg dat je gemakkelijk zittende kleding draagt.
- Schrik niet van het geluid van de MRI-scanner en het schudden van de bank. Klaske schrijft over de ‘timmerfabriek’: ‘Ook weet ik uit ervaring dat als de héle bank gaat schudden, het einde nadert HAHA.’
- Trakteer jezelf als je je MRI hebt gehad op iets leuks, lekkers, of gewoon even rust: je hebt het verdiend!
Dankzij de reacties van onze volgers op Facebook en Instagram kunnen we dit lijstje aanvullen met de volgende tips:
- Houd je ogen dicht
- Of vraag om een spiegeltje voor boven je ogen, zodat je toch een beetje om je heen kan kijken (dit kan niet in alle MRI-scanners)
- Heb je het snel koud? Vraag dan om een dekentje. En doe een paar dikke sokken aan.
- Vraag om oordopjes als je minder last wilt hebben van het (harde) geluid van de MRI.
- Doe geen make-up op als je een scan krijgt. Daar kunnen namelijk metaaldeeltjes in zitten. En let op ‘verborgen’ accessoires met metaal, zoals haarelastiekjes.
- Ontspanningsoefeningen die je kunt doen zijn bijvoorbeeld: meditatie, ademhalingsoefeningen, autogene training (soort zelfhypnose), bodyscan (een voor een je lichaamsdelen ‘voelen’) of focus op het ritme van het geluid van het apparaat. Het is aan te raden om (een van) deze technieken van tevoren goed te oefenen, zodat je weet wat het met je doet.
- Drink na afloop veel water (of thee) om de ingespoten contrastvloeistof zo snel mogelijk weer kwijt te raken
Wil je het hele verhaal van Klaske Geerligs lezen? Je vindt het op Platform MS.
Meer over het neurologisch onderzoek (waar de MRI-scan onderdeel van uitmaakt) lees je op onze pagina over MS Diagnose.
MAT-NL-2301307 V1.0 122023