1 minuten leestijd

MRI kan achteruitgang bij MS voorspellen

MRI-scanner

7 februari 2019

Veranderingen op de MRI-scans in de eerste 2 jaar na de diagnose MS, kunnen een voorspelling geven over de lichamelijke achteruitgang na 6 en 12 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het MS Centrum Amsterdam.

Voor het onderzoek werden de MRI-scans van 115 mensen met MS onderzocht. De eerste scan was gemaakt rond het moment van diagnose en de tweede 2 jaar daarna. De onderzoekers keken vooral naar de grootte van de laesies (letsel) en de hoeveelheid verlies van hersenweefsel (hersenatrofie of hersenkrimp).

Resultaat
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een progressieve vorm van MS en tekenen van vroege hersenkrimp een grotere kans hebben op zowel lichamelijke als cognitieve (concentratie, geheugen) achteruitgang. Deze resultaten zijn onlangs gepubliceerd het blad European Journal of Neurology.

Lees meer over dit onderzoek op de website van Amsterdam UMC.

Meer weten?
•    Wil je meer weten over hersenatrofie of hersenkrimp? 
We leggen hier uit wat dat is.
•    Om laesies te voorkomen, is het belangrijk om vroeg met behandeling te beginnen. Bekijk onze video waarin MS-neuroloog Esther Zeinstra uitlegt waarom dat zo is.
•    Wil je weten wat jij kunt doen om je hersenen gezond te houden? 
Bekijk onze tips.

MAT-NL-2000234-v2.0-062022

Gerelateerd


MRI-scanner

Krachtigere MRI-scanner, betere MS-diagnose?

Neurologisch onderzoek

MS diagnose: het onderzoek in stappen

Wanneer je huisarts vermoedt dat je klachten een neurologische oorzaak hebben, verwijst hij je door naar de neuroloog.

Man die een MRI-scan krijgt

MRI-scan: een paar tips

Een MRI-scan is niet alleen nodig om de diagnose MS te kunnen stellen. Maar ook om te monitoren of MS verdere schade aan je hersenen veroorzaakt. Heb...