MS diagnose: het onderzoek in stappen

Neurologisch onderzoek

Wanneer je huisarts vermoedt dat je klachten een neurologische oorzaak hebben, verwijst hij je door naar de neuroloog. De neuroloog doet onderzoek aan de hand van de McDonald criteria. Dit zijn internationale opgestelde richtlijnen en criteria voor klinisch onderzoek en de dagelijkse praktijk.

  Allereerst zal de neuroloog een algemeen neurologisch onderzoek uitvoeren. Je wordt getest op onder andere reflexen, evenwichtsgevoel en coördinatievermogen. Uiteraard wordt hierbij je medisch dossier doorgenomen.

  Daarnaast zal de neuroloog ook een MRI-scan maken. Er worden bij een MRI-scan beelden gemaakt van je hersenen en het ruggenmerg. Aan deze beelden is te zien of er afwijkingen zijn die mogelijk de oorzaak zijn van de symptomen. Het beoordelen van de MRI-scan moet zeer zorgvuldig en nauwkeurig gebeuren. Er zijn namelijk andere ziektes die vergelijkbare afwijkingen op scans kunnen vertonen. Soms krijg je voorafgaand aan de scan een contrastmiddel via een infuus (intraveneus). Hierdoor zullen afwijkingen en ontstekingen beter zichtbaar zijn op de scan.

  Bij sommige patiënten kan de MS-diagnose door de symptomen, het algemeen neurologisch onderzoek en de MRI-scan al gesteld worden. Soms is het beeld nog niet duidelijk en is het nodig om een ruggenprik (ook wel: lumbaalpunctie) uit te voeren. Met een dunne naald wordt er dan wat vocht – dat zich om het ruggenmerg en rond de hersenen bevindt – uit de rug afgenomen. Dit vocht kan onderzocht worden op de aanwezigheid van bepaalde ontstekingseiwitten. Hierdoor kan de diagnose van MS dan gesteld worden.

  Soms is er voor het stellen van de diagnose nog meer onderzoek nodig. Om vast te stellen of het echt om MS gaat wordt dan bijvoorbeeld een bloedonderzoek gedaan. Uit het bloed wordt niet ‘MS’ afgelezen, maar dit wordt meestal gedaan om andere ziekten uit te sluiten.

  1. Brownlee et al. Use of McDonald criteria to diagnose MS. Eu J. neurol 2017; 30. Accessed via: https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/10025962/3/Brownlee_Use%20and%20Misuse%20of%20the%20McDonald%20criteria.pdf - laatst bekeken augustus 2023
  2. Thompson et al. Diagnosis of multiple sclerosis: 2017 revisions of the McDonald criteria. The Lancet Neurology. Volume 17, issue 2, p 162-173 February 2018 - https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(17)30470-2/fulltext - laatst bekeken augustus 2023 

MAT-NL-2101209 - v2.0 - 082023

Gerelateerd


De oorzaak van MS

De oorzaak van MS

Hoe MS veroorzaakt wordt, is niet helemaal duidelijk. Wat weten we over de oorzaak van MS, en wat niet?

Diagnose MS

Diagnose MS

Vermoed je dat je MS hebt? Dan heb je waarschijnlijk al een langere tijd verschillende klachten.

Nicole Donal

Nicole en MS: de diagnose

Van de oogneuroloog kreeg Nicole Donal te horen dat haar oogklachten misschien wel met MS te maken hadden. Ze werd doorverwezen naar het Erasmus MC.