Relaties onderhouden als je MS hebt

Mensen die elkaars handen vasthouden

  MS en ik • Artikel

De relatie met je partner, vrienden en familie onderhouden kan best een uitdaging worden als je MS hebt. En het vinden van een nieuwe partner is helemaal spannend. Johan en Barbara vertellen welke invloed MS heeft gehad op hun relaties.

Johan

Toen ik de diagnose multiple sclerose kreeg, vond ik het moeilijk te accepteren wat er allemaal gebeurde. Voor mij en de mensen om me heen voelde het alsof we in een soort niemandsland terecht waren gekomen. Geen van ons wist iets over MS en ons gebrek aan kennis zorgde natuurlijk voor veel angst. Mijn eerste afspraken met de neuroloog hielpen enorm om mijn misvattingen over MS weg te nemen. En te begrijpen wat er mogelijk zou gaan gebeuren. 
 
Ik had een openhartig gesprek met mijn vrouw. Ze was de eerste die merkte dat er iets mis was, door mijn wispelturige humeur. Dat leidde uiteindelijk tot de diagnose. Mijn zoontje was op dat moment pas negen jaar, te jong om te begrijpen wat er aan de hand was. 
 
Het nieuws verspreidde zich onder mijn familieleden en ik kreeg steeds meer telefoontjes. Het was pijnlijk om keer op keer hetzelfde verhaal te moeten vertellen. De oplossing? De geheimzinnigheid rondom mijn MS wegnemen. Dat kan een enorme uitdaging zijn als je net de diagnose hebt gehad. Maar het is mogelijk en het werkt. Je moet eerst zelf begrijpen dat dingen niet hetzelfde zijn als ze waren. Het hebben van MS vraagt om constante aanpassing aan je nieuwe realiteit. Probeer de ziekte niet voor anderen te verbergen. 
 
Familie, vrienden en collega’s kunnen onderdeel zijn van de oplossing. Maar ze moeten zich ook realiseren dat je nog steeds jezelf bent. Dezelfde persoon; een vriend, familielid en een competent mens ondanks MS. Tegenwoordig zien de mensen om me heen me gelukkig niet meer als De Patiënt. 
 
Relaties onderhouden als je MS hebt lijkt in het begin misschien moeilijk, maar je moet ervoor blijven vechten. Ze zijn namelijk onmisbaar bij het overwinnen van je problemen. En relaties zijn goed voor je zelfvertrouwen in uitdagende tijden.

Barbara

Mijn toenmalige partner verliet me vlak nadat ik de diagnose MS kreeg. Ze kon niet omgaan met de grote veranderingen in mijn leven. Dat was negen jaar geleden. 
 
Een goede vriend daagde me uit om te gaan online daten. Ik ben altijd in voor een uitdaging en stemde – met enige tegenzin – in. De grootste vraag die door mijn hoofd ging: wanneer ga ik vertellen over mijn MS. Ik vroeg mede-MS’ers wat zij zouden doen en de meningen bleken nogal verdeeld. Sommigen zeiden dat ze niets zouden zeggen tot ze een paar dates achter de rug hadden. Anderen zouden juist vanaf het begin openhartig zijn. 
 
Zelf vond ik dat ik niets te ‘verbergen’ had. Dus koos ik voor openhartigheid vanaf het begin. Dit leidde ertoe dat ik van de meeste mensen met wie ik aan de praat raakte nooit iets terug hoorde. Dat deed ontzettend veel pijn en bracht me aan het twijfelen of ik het wel goed aanpakte. Maar ik vond ook dat als iemand het contact verbrak na de grote onthulling, ze de moeite van mijn aandacht niet waard waren. Ik zag het als een soort handige filter. 
 
Ik ging uit met een paar mensen, en twee van hen zijn nu fantastische vrienden. Maar ik was nog steeds single en had er steeds minder vertrouwen in. Ik besloot dat ik het nog één keer zou proberen. Iemand viel me op en ik swipete meteen naar rechts. Er was iets aan haar foto’s dat me intrigeerde. Toch legde ik me erbij neer dat ik opnieuw een Valentijnsdag als vrijgezel zou doorbrengen. Met alleen een kat als gezelschap en Bridget Jones op de televisie. Een paar uur later belde ze mij. We zijn sindsdien niet meer gestopt met praten. 
 
Niet veel later hebben we elkaar in het echt ontmoet. Ik heb nu een geweldig iemand in mijn leven. Ze was geïnteresseerd in mijn symptomen, mijn behandeling, welke invloed MS heeft op mijn leven. We hadden een eerlijk en open gesprek over alles. Ze is totaal niet aangedaan door mijn MS, omdat ze de werkelijke mens achter de diagnose ziet. 
Ik ben ook een ander persoon dan negen jaar geleden. Op een bepaalde manier hebben die jaren me veel geleerd over veerkracht, vasthoudendheid en het leven zoveel mogelijk omarmen. Op bepaalde momenten stond ik er alleen voor als het ging om het aanpassen van mijn leven aan MS. Nu heb ik iemand naast me staan en het is fantastisch. Mijn advies aan anderen met MS: blijf zoeken. 

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

MAT-NL-2200294 v2.0-112023

Gerelateerd


Hoe vertel je familie en vrienden dat je MS hebt?

Hoe Telma’s echtgenoot haar hielp meer te eisen van haar leven met MS

Ben jij eerlijk?