Stoppen met roken en MS

Sigaret roken

 Leefstijl • Artikel

Roken is slecht voor iedereen. Maar het heeft ook nog eens extra nadelige effecten als je MS hebt. Stoppen kan erg moeilijk zijn, maar onze tips kunnen helpen!

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat roken een slechte invloed heeft op het verloop van multiple sclerose. Het versnelt de overgang van Relapsing-Remitting MS (RRMS) naar een progressief stadium van de ziekte (Secundair-progressieve MS, SPMS). Door te stoppen met roken kun je dit proces mogelijk met meerdere jaren vertragen.

Wat roken nog meer doet

Roken vergroot ook de kans op schubs. En het kan zorgen voor meer laesies in je hersenen. Het krimpen van je hersenen (hersenatrofie) gaat bij mensen met MS sneller dan bij mensen die geen MS hebben, maar wordt door roken nog eens extra versneld. Bovendien heeft roken een negatief effect op de werking van sommige MS-medicatie.

Vandaag is een goede dag om te stoppen

Het goede nieuws is: zodra je stopt met roken, is de kans op bovenstaande risico’s al heel snel minder. Probeer daarom vandaag nog te stoppen. En vergeet niet: om te stoppen hoef je niet te wachten op 1 januari, of Stoptober, de stoppen-met-roken-actie in oktober. Iedere dag van het jaar is een goed moment om dat pakje sigaretten voorgoed de deur uit te doen.

5 tips om te stoppen met roken

Ben je gemotiveerd om te stoppen, maar kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Hier zijn 5 goede tips:

1. Zet alle redenen om te stoppen op een rij en lees deze regelmatig door om gemotiveerd te blijven.
2. Herken de situaties waarin je het liefst rookt en zorg dat je voordat je stopt al een manier hebt bedacht hoe je daarmee omgaat.
3. Stop radicaal. Dat is misschien het moeilijkst, maar geeft de meeste kans op succes.
4. Beloon jezelf met het geld dat je uitspaart: ga iets leuks doen, koop iets moois.
5. Geef de moed niet op als je toch een keer een sigaret opsteekt. Maar ga na waarom je in die situatie toch weer bent gaan roken en bedenk hoe je dat een volgende keer kunt voorkomen.

Ondersteuning nodig?

Lukt het stoppen met roken niet zo goed en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Het Longfonds heeft een handige keuzetabel gemaakt waarmee je kunt onderzoeken welke ondersteuning het beste bij jou past.

Bronnen:
Smoking and MS – MS Society - Laatst bekeken november 20223
Roken schaadt ook gezondheid MS-patiënten - Huisarts & Wetenschap, 11 januari 2016 - Laatst bekeken november 2023
Welke tips hebben jullie om te stoppen met roken? - Jellinek - Laatst bekeken november 2023
Multiple Sclerosis and Smoking. B Arneth, The American Journal of Medicine. Volume 133, Issue 7, July 2020, Pages 783-788 
 

MAT-NL-2301227-v1.0-112023

Gerelateerd


9 tips voor gezonde hersenen

Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS