Actrice Titia Hoogendoorn vertelt over haar ‘onzichtbare’ MS

Koptelefoon

Actrice en influencer Titia Hoogendoorn (30) heeft multiple sclerose. In de podcast Tussenuur van 3FM-DJ Jamie vertelt ze hoe het is om te leven met deze bij haar onzichtbare ziekte. Victor Abeln, barman bij First Dates, vertelt over de ervaringen van zijn vriendin, die vorig jaar de diagnose MS kreeg.

Titia Hoogendoorn speelde Fay in Spangas en Gerda in de webserie Vakkenvullers. Met haar Instagram-account won ze onlangs de award voor Gouden Pionier Beste Instagrammer. Ze kreeg op haar 29ste haar eerste MS-aanval. “Ik kon van de ene op de andere dag niet meer lopen. Ik kon mijn tenen niet bewegen en ik moest mijn been optillen om mijn schoenen aan te trekken”, vertelt ze in de podcast.

Onzichtbaar

Dat haar multiple sclerose grotendeels onzichtbaar is, heeft voor- en nadelen. Titia vindt het bijvoorbeeld fijn dat niet alle gesprekken daarover gaan. Maar het zorgt er ook voor dat mensen soms een verkeerd beeld hebben van de ziekte. “Ze zien me vooral online, maar mensen hebben geen besef van hoe vaak ik in mijn eentje in bed lig.”

Vertekend beeld

Victor Abeln, barman bij het televisieprogramma First Dates en ambassadeur van het MS Fonds, weet hoe de onzichtbaarheid van MS een vertekend beeld kan geven. "Dan denken ze dat het beter met mijn vriendin gaat dan dat het eigenlijk met haar gaat. Als gezond mens ben je gewend dat geen nieuws goed nieuws betekent, dat is niet meer zo.”

Podcast luisteren?

De podcast Tussenuur is te luisteren op Spotify, de 3FM-app, iTunes, Stitcher en op Soundcloud.

Bron:
Actrice Titia (30) is ongeneeslijk ziek, maar dat zie je niet – NPO 3FM, 19 maart 2020

MAT-NL-2000350

Vond je deze informatie nuttig?