Veel symptomen MS onbehandeld

Symptomen zoals vermoeidheid vaak onbehandeld bij MS

Veel symptomen van multiple sclerose, zoals vermoeidheid, blijven onbehandeld. Dit blijkt uit een recente analyse van het Duitse MS-register, een database waarin bijna 50.000 Duitse mensen met MS worden gevolgd.

De analyse werd gepresenteerd tijdens ECTRIMS 2018, het jaarlijks terugkerende congres over onderzoek naar multiple sclerose. Het Duitse MS-register levert veel waardevolle informatie op voor onderzoekers en behandelaren. Opvallend is dat de uitkomsten positiever zijn dan 10 jaar geleden.

Vermoeidheid niet behandeld

Uit de analyse van informatie van ruim 18.000 mensen die staan ingeschreven bij het MS-register, blijkt dat vermoeidheid bij 70 procent van de mensen met MS niet wordt behandeld. Voor cognitieve achteruitgang (problemen met geheugen en concentratie) was dit 72 procent.

Werk

Ruim 75 procent gebruikt een medicijn dat de ziekte remt (DMT). Slechts 37,5 procent was nog volledig aan het werk, en 22,5 procent was voortijdig met werk gestopt. Het geringe aantal werkende mensen met MS laat volgens de onderzoekers zien dat er meer aandacht moet komen voor effectieve behandelstrategieën die ervoor zorgen dat mensen met MS kunnen blijven functioneren, zowel op hun werk als in hun sociale omgeving.

Bronnen:
Opvallende observationele data over MS-behandeling in Duitsland, Mednet, 11 oktober 2018

Multiple sclerosis in Germany 2018 - update on baseline data from the German MS Registry, ECTRIMS 2018, abstract 56 (zie Scientific Session 1: How real world data can inform treatment decisions)

MAT-NL-2000211 V2.0 062022

Vond je deze informatie nuttig?