Cognitieve beperkingen bij MS beter te voorspellen

Concentratie

Door laesies in de hersenschors te onderzoeken, kan voorspeld worden hoeveel risico iemand met MS loopt op cognitieve beperkingen op de lange termijn. De hersenschors is een hersengebied dat betrokken is bij cognitieve functies (zoals geheugen en concentratie) en beweging. 

Dit blijkt uit gegevens die onderzoekers van de Universiteit van Verona (Italië) deelden op ECTRIMS 2021, het grootste wereldwijde wetenschappelijke congres over multiple sclerose.  

Hersenlaesies 

Hersenlaesies – gebieden in de hersenen die zijn beschadigd of ontstoken – zijn kenmerkend voor MS. Maar onderzoekers proberen nog steeds te begrijpen welke informatie ze precies uit de verschillende soorten laesies kunnen halen.  

In de presentatie ‘Cortical lesions at diagnosis predict cognitive impairment in multiple sclerosis: a 20-year follow-up study’ lieten onderzoekers zien dat door het meten van laesies in de hersenschors bij de diagnose, de langetermijnrisico’s voor cognitieve beperkingen voorspeld kunnen worden. 

Hersenschors 

Laesies in de hersenschors zijn al langer gelinkt aan invaliditeit en zijn verantwoordelijk voor de voortgang van MS. “Maar voorspellende data over de rol van deze laesies en cognitieve beperking op de lange termijn zijn er nog niet”, zei Stefano Ziccardi, die de bevindingen presenteerde. 

Het team onderzocht gegevens van 170 mensen met MS die gemiddeld 19 jaar lang werden gevolgd. Bij de diagnose had 41 procent van de deelnemers geen laesies in de hersenschors, 19 procent had er een of twee en 40 procent had er drie of meer. 

Analyse 

Uit het onderzoek blijkt:  

  • Mensen met MS die ernstige cognitieve beperkingen kregen, hadden op het moment van hun diagnose gemiddeld meer laesies in de hersenschors.  
  • Onder de 68 mensen die bij diagnose drie of meer laesies hadden, had meer dan twee derde (69 procent) cognitieve beperkingen. Bij 41 procent waren dat ernstige beperkingen.  
  • Van de deelnemers die geen laesies in de hersenschors hadden, had 38 procent cognitieve beperkingen ontwikkeld. De meesten (26 procent) hadden milde beperkingen. 

Conclusie 

De Italiaanse onderzoekers concluderen hieruit dat laesies in de hersenschors een voorspellende waarde hebben voor cognitieve beperkingen op de lange termijn. Het testen op deze laesies maakt het makkelijker om cognitieve beperkingen te herkennen en ermee om te gaan.

MAT-NL-2101420 – v1 - 102021

Vond je deze informatie nuttig?