1 minuten leestijd

Leefgewoontes sociale netwerk van invloed op MS?

Leefstijlgewoontes netwerk en MS

31 oktober 2018

Zijn de gezonde of ongezonde gewoontes van de mensen om je heen van invloed op jouw neurologische beperkingen? Bijvoorbeeld op je lopen, gezicht- en spraakvermogen en je concentratie en geheugen? Onderzoekers denken dat dit mogelijk zo is.

Onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital in Boston hebben gekeken of er een verband is tussen de klachten van mensen met MS en de leefgewoontes van hun sociale netwerk. Er deden 1493 mensen met risico op multiple sclerose aan het onderzoek mee. Op een vragenlijst vulden zij in hoeverre ze last hebben van neurologische beperkingen.

Sterk verband

De onderzoekers brachten vervolgens het sociale netwerk van iedere deelnemer in kaart en de leefgewoontes in dat netwerk, zoals roken, bewegen en doktersbezoek. De resultaten waren opvallend: er bleek een sterk verband tussen hoe gezond of ongezond de naaste omgeving van iemand met MS leeft, en de neurologische beperkingen die iemand ervaart. Hoe ongezonder het netwerk, hoe meer ervaren beperkingen.

Biologisch of omgeving

Het is nog onduidelijk waarom dit verband er is, maar het is wel van belang om mee te nemen wanneer iemand met MS wordt onderzocht. “We moeten ons dan afvragen of het risico puur te maken heeft met biologische factoren, of dat het wordt beïnvloed door de gezonde of ongezonde leefstijl van de mensen om hem of haar heen”, zegt neuroloog Amar Dhand.

Bron: Brigham and Women's Hospital, ScienceDaily, 26 September 2018.  "Study shows importance of personal social networks on neurological outcomes."

MAT-NL-2000212 V2.0 052022