Mensen met MS onthouden geplande taken minder goed

Begrijpen van MS

6 maart 2020

Het prospectief geheugen – het geheugen waarmee je een geplande taak onthoudt – werkt bij mensen met MS minder goed dan bij mensen die geen MS hebben. Dit kan van grote invloed zijn op het dagelijks functioneren, blijkt uit onderzoek.

Veel mensen met MS hebben last van cognitieve problemen, zoals moeite met concentreren en met het onthouden van dingen. Onderzoekers van de Kessler Foundation hebben gekeken naar een specifiek onderdeel van het geheugen: het prospectief geheugen. Dit is het geheugen dat je gebruikt als je van plan bent iets te gaan doen. Bijvoorbeeld: over een uur moet ik mijn eten voor vanavond uit de diepvries halen.

Twee typen prospectief geheugen

Het prospectief geheugen bestaat uit twee typen: het kan op tijd gebaseerd zijn of op een gebeurtenis. Bij prospectief geheugen dat op tijd gebaseerd is, gaat het om taken die op een bepaald moment gedaan moeten worden. Zoals: onthouden dat je over twee uur een vriendin moet bellen. Bij prospectief geheugen dat op een gebeurtenis gebaseerd is, komt de aanwijzing om iets te onthouden uit de omgeving. Bijvoorbeeld wanneer je langs een brievenbus fietst en je je ineens herinnert dat je een brief moet posten.  

Minder goed

Aan het onderzoek deden 30 mensen met en 30 mensen zonder MS mee. De resultaten tonen aan dat alleen het op tijd gebaseerde prospectief geheugen minder goed werkt bij mensen met MS. Hoe langer ze een geplande taak moesten onthouden, hoe slechter het resultaat.

Strategieën ontwikkelen

“Een minder goed prospectief geheugen staat het uitvoeren van veel alledaagse activiteiten in de weg, wat iemands onafhankelijkheid kan beperken”, zegt hoofdonderzoeker Erica Weber. De resultaten tonen aan dat het ontwikkelen van strategieën om het op tijd gebaseerd functioneren (plannen) te verbeteren, mensen met MS kan helpen. “Dat draagt bij aan het behouden van de onafhankelijkheid”, aldus Weber.

MS en cognitieve problemen

Wil jij meer weten over cognitieve problemen bij MS? Bekijk dan onze video van Esther van Mil, gespecialiseerd verpleegkundige van Ziekenhuis Rivierenland. Daarin legt zij uit wat de impact van cognitieve problemen kan zijn en wat eraan te doen is.

Bronnen:

Deel je mening en ga met ons in gesprek

MAT-NL-2300802-v2.0-072023

Gerelateerd


Brain Health

Handboek voor een gezond brein

Met het Brain Health handboek leer je hoe je jouw hersenen zo gezond mogelijk kunt houden en hoe je jouw zorgverleners om de best mogelijke zorg kunt...

Een schoen in de koelkast: MS doet rare dingen met je brein

Sleutels in de koelkast: wat doet MS met jouw brein?