Mensen met MS volgen niet vaker een dieet

Begrijpen van MS

28 april 2020

Overgewicht kan een negatieve invloed hebben op het verloop van multiple sclerose. Toch volgen mensen met MS niet vaker een dieet dan mensen zonder MS, blijkt uit onderzoek.

Het is al langer bekend dat lichaamsgewicht van invloed kan zijn op het verloop van MS. Mensen met (ernstig) overgewicht lopen meer risico op ontstekingen3, relapses (schubs) en invaliditeit en de MS ontwikkelt zich sneller4.

Meer gemotiveerd voor dieet?

Onderzoekers van de Curtin Universiteit in Australië dachten dat wanneer mensen met MS met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) symptomen van hun MS zouden ervaren, ze gemotiveerder zouden zijn om hun dieet aan te passen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder deelnemers van de MS Sunshine Study, een Amerikaanse studie onder mensen met MS in Californië1,2.

10 procent

In totaal analyseerden de onderzoekers 989 casussen, waarvan 470 van mensen met MS. Uit de resultaten bleek 10 procent van de mensen met MS een specifiek dieet te volgen voor gezondere voeding of om af te vallen. Bij de controlegroep, dus de mensen zonder MS, was dat 11 procent.
Hieruit blijkt dat er geen verband is tussen het hebben van MS en de motivatie voor het volgen van een dieet. “Ondanks de bewijzen dat overgewicht de prognose van MS kan doen verslechteren, waren de deelnemers met MS niet meer geneigd dan de controlegroep om een specifiek dieet te gaan volgen”, concluderen de onderzoekers.

Wil jij gezonder leven?

Wil jij wel het roer omgooien en gezonder gaan leven? Bekijk dan onze video van diëtiste Jelske Oosterhof over voeding en MS. En lees onze artikelen over wat jij zelf kunt doen om gezonder te gaan leven.

    • Weight Loss Diets Rare Among Obese MS Patients Despite Link to Disease Progression, Study Suggests – Multiple Sclerosis News Today, 9 januari 2020. Laatst bekeken november 2023
    • Obesity, dieting, and multiple sclerosis – Multiple Sclerosis and Related Disorders. Laatst bekeken november 2023
    • Stampanoni Bassi et al., 2019S, Obesity worsens central inflammation and disability in multiple sclerosis. Multiple Sclerosis Journal. 2019; https://doi.org/10.1177/1352458519853473
    • Tettey P et al., An adverse lipid profile and increased levels of adiposity significantly predict clinical course after a first demyelinating event. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. 2017; 88: 395–401; https://doi.org/10.1136/jnnp-2016-315037

MAT-NL-2000353-v3.0-112023

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

Gerelateerd


Invloed van voeding op MS

Wat is de invloed van voeding op MS?

Als je MS hebt, heb veel zaken niet in de hand; je weet niet hoe je ziekte verloopt en over klachten krijg je ook geen zeggenschap. Voeding heb je...