Nieuwe 3D-techniek voor diagnose en behandeling MS

Moederbord van een computer

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe technologie ontwikkeld voor het diagnosticeren van multiple sclerose. Ook kan hiermee vastgesteld worden welke door MS beschadigde delen in de hersenen zich mogelijk weer kunnen herstellen en welke niet.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Center for BrainHealth® van de universiteit van Texas en een team van Southwestern Medical Center.

Laesies

Zij onderzochten hersenscans van 23 mensen met MS en 109 verschillende laesies (letsel in de hersenen). Rondom sommige laesies was een hoger niveau aan zuurstof te zien. Dit wordt in verband gebracht met het vermogen om te herstellen.

3D-techniek

De onderzoekers maakten toen met een nieuwe technologie 3D-afbeeldingen van de laesies. Daaruit bleek dat de metabolisch actieve laesies ronder zijn en een grovere oppervlakte hebben dan de metabolisch inactieve laesies.

Grote stap voorwaarts

Deze nieuwe manier van diagnosticeren is een grote stap voorwaarts, zegt hoofdonderzoeker Dinesh Sivakolundu, gezien de MS-medicatie die ontwikkeld wordt om beschadigde delen in de hersenen te herstellen. “Met deze technologie kunnen we mogelijk vaststellen welke patiënten baat hebben bij zo’n nieuwe behandeling en welke patiënten niet.”

Bron:
New tech for multiple sclerosis diagnosis and treatment – Science Daily, 25 juli 2019

GZNL.MS.19.08.0234

Bedankt voor je feedback!