Mensen met progressieve MS hebben oudere stamcellen

Close-up van microscoop

24 mei 2019

De stamcellen van mensen met een ernstige vorm van MS lijken een stuk ouder dan ze zijn. Soms zelfs tientallen jaren ouder. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Connecticut zou dit een verklaring kunnen zijn waarom er geen myeline meer wordt aangemaakt.

De stof myeline (het beschermlaagje van de zenuwen) speelt bij multiple sclerose een belangrijke rol. Het afweersysteem (ook wel immuunsysteem genoemd) van iemand met MS reageert sterk op myeline. Zo sterk, dat het myeline wordt afgebroken. De cellen die myeline maken, moeten heel hard gaan werken om die afbraak te herstellen. Wanneer dit niet meer lukt, zijn je zenuwen niet meer beschermd en worden de klachten van MS erger.

Stamcellen bij progressieve MS

Uit eerdere onderzoeken is al duidelijk geworden dat de stamcellen van mensen met primair-progressieve MS zich op een andere manier gedragen dan bij mensen die geen MS hebben. Ze blokkeren de rijping van de cellen die myeline aanmaken.

Uit verder onderzoek van de Universiteit van Connecticut bleken de stamcellen in de hersenen van mensen met primair-progressieve MS wel tientallen jaren ouder te lijken dan ze echt zijn. Ze zagen ook dat een specifiek eiwit (HMGB1) meer aanwezig was bij mensen met progressieve MS. De onderzoekers blokkeerden het eiwit en zagen de cellen die myeline aanmaken weer groeien.

Verder onderzoek

In een vervolgonderzoek wordt nu bekeken wat de relatie is tussen de oud lijkende stamcellen en het HMGB1-eiwit. Die informatie zou uiteindelijk kunnen leiden tot nieuwe medicatie. Ook gaan de onderzoekers bekijken wat er gebeurt met de hersenstamcellen wanneer een milde vorm van MS overgaat in een progressieve vorm.

Bronnen:
MS-patiënten hebben oudere stamcellen – Eos Wetenschap - laatst bekeken maart 2023
People with progressive MS have 'older' neural stem cells – MS Society UK, 27 maart 2019 - laatst bekeken maart 2023

MAT-NL-2300205 v1.0-032023

Gerelateerd


MRI-scanner

MRI kan achteruitgang bij MS voorspellen

Onderzoek naar poeptransplantatie

Poeptransplantatie ook voor MS?

Symptomen zoals vermoeidheid vaak onbehandeld bij MS

Veel symptomen MS onbehandeld