Positief effect sporten bij MS

Sporten door te hardlopen

Sporten kan een positief effect hebben op MS-klachten zoals vermoeidheid en depressie. Daarbij maakt het niet uit of je wel of geen last hebt van overgewicht, blijkt uit onderzoek.

Multiple sclerose en overgewicht

Het is bekend dat overgewicht bepaalde klachten die veel voorkomen bij multiple sclerose, zoals vermoeidheid en depressie, kunnen verergeren. En we weten dat sporten of bewegen dat soort klachten over het algemeen kunnen verminderen. Maar gaat dit ook op voor mensen met overgewicht? Dat is onlangs onderzocht.

Effect van sporten op MS

De mensen met MS die meededen aan het onderzoek, deden 8 weken lang intervaltrainingen, terwijl de controlegroep niets deed. Er deden mensen met en zonder overgewicht mee. Na die 8 weken was duidelijk dat sporten net zo’n groot effect heeft op vermoeidheid en depressie bij mensen die MS en overgewicht hebben als bij mensen met MS en een normaal gewicht. Bovendien werd nog eens bevestigd dat sporten en bewegen een positief effect heeft op MS-klachten als vermoeidheid en depressie.

Bron: Effect of Short-Term Interval Exercise Training on Fatigue, Depression, and Fitness in Normal Weight vs. Overweight Person With Multiple Sclerosis – Explore Journal, juli 2018

MAT-NL-2000852

Vond je deze informatie nuttig?