Rentraining positief effect op geheugen bij MS

Rentraining op pad

26 augustus 2019

Wat gebeurt er in je hersenen als je 12 weken lang aan een rentraining meedoet? Uit onderzoek van het MS Centrum Amsterdam en de Universiteit Hasselt blijkt dat dit het geheugen van mensen met multiple sclerose verbetert. En dan vooral het ruimtelijk geheugen.

Deelnemers rentraining

Bij dit onderzoek deden 15 mensen met MS 12 weken lang mee aan een rentraining.  Zij trainden 3 keer in de week met een hardloopprogramma voor beginners om uiteindelijk 5 kilometer aaneengesloten te kunnen hardlopen. Daarnaast was er ook een controlegroep van 14 deelnemers, die dus niet aan de training meededen.

Ruimtelijk geheugen

Bij alle 26 deelnemers werd voor en na de training onderzocht hoe de geheugenfunctie was. De mensen die de rentraining gevolgd hadden scoorden achteraf beter op ruimtelijk geheugen dan de mensen die geen rentraining hadden gedaan. Het ruimtelijk geheugen helpt je onder andere bij het vinden van de weg.

Hippocampus

De onderzoekers wilden weten waarom het ruimtelijk geheugen verbeterde en gebruikten daarom de MRI scans van de deelnemers om na te gaan wat er precies in de hersenen was gebeurd. Zij kwamen erachter dat de hippocampus meer ging communiceren met andere gebieden in de hersenen bij de mensen die rentraining gevolgd hadden. Dit kan verklaren waarom bij de deelnemers het ruimtelijk geheugen beter werd.

Bewegingsprogramma's

Niet alleen rennen maar ook andere vormen van beweging zijn goed voor je hersenen en belangrijk als je MS hebt. Wil je weten wat jij kunt doen? Bekijk dan ons overzicht met bewegingsprogramma's.

Bronnen:
A pilot study of the effects of running training on visuospatial memory in MS: A stronger functional embedding of the hippocampus in the default-mode network? – Pubmed, 18 juli 2019 - Laatst bekeken 24 juli 2023

Rennen verbetert het geheugen bij MS – Amsterdam UMC, 30 juli 2019 - Laatst bekeken 24 juli 2023

MAT-NL-2300800-v1.0-072023

Gerelateerd


Bewegen voor mensen met MS

Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS

Als je multiple sclerose hebt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk in beweging blijft. We hebben 9 bewegingsprogramma’s op een rij gezet waar jij...

Sporten door te hardlopen

Positief effect sporten bij MS