Trager verloop MS na stoppen met roken

Vrouw die rook uitblaast

9 november 2021

Bij mensen met multiple sclerose die stoppen met roken verloopt de ziekte minder snel dan bij mensen die blijven roken. Sterker nog, de voortgang van MS bij ex-rokers is vergelijkbaar met mensen die nooit gerookt hebben. Dit blijkt uit een groot onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk.

De uitkomsten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens ECTRIMS 2021, het jaarlijkse internationale congres over onderzoek naar MS. De presentatie heette “The impact of smoking cessation on multiple sclerosis disease progression.” De belangrijkste conclusie: stoppen met roken kan iemand met MS veel goed doen. 

Invloed van stoppen met roken

Dat roken invloed heeft op het verloop van MS weten we al langer. Maar wat de invloed is van stoppen met roken voor het verloop op de lange termijn was nog onduidelijk. Daar gingen de onderzoekers van Swansea University Medical School in Wales mee aan de slag. 

Ze onderzochten de effecten van roken op drie gebieden: op motorische vaardigheden (beweging), lopen en angst en depressie. Als hogere scores werden gemeten, kun je dat lezen als meer beperkingen voor iemand met multiple sclerose.  

8000 mensen in onderzoek

Bijna 8000 mensen met MS deden aan het onderzoek mee. Bijna de helft had nooit gerookt, ruim 35 procent was gestopt met roken en 16,5 procent rookte nog wel. 

Uit de resultaten bleek dat huidige rokers over het algemeen jonger waren en 3 tot 4 procent hoger scoorden op alle gebieden. Dat betekent dat invaliditeit en mentale problemen meer voorkomen in de groep rokers. Uit het onderzoek werd ook duidelijk dat hoe meer sigaretten per dag door iemand werden gerookt, hoe meer lichamelijke beperkingen werden ervaren. 

Ex-rokers

Voor ex-rokers zagen de onderzoekers het volgende: hoe meer ze in het verleden rookten, hoe meer beperkingen ze nu ervaren.  

Maar het stoppen met roken leverde ook verbeteringen op. 

Ze hadden bijvoorbeeld net zo veel last van angst en depressie als niet-rokers. En de achteruitgang in motorische vaardigheden en lopen was na het stoppen met roken vergelijkbaar met de scores van niet-rokers. 

Voortgang van MS

De onderzoekers bekeken ook of roken van invloed was op de snelheid waarmee MS zich ontwikkelt. Dit bekeken ze bij 4642 deelnemers met MS. Daaruit bleek dat mensen die roken tussen 25 en 30 procent meer kans hebben op een verergering van motorische vaardigheden (lopen) en/of angst en depressie dan iemand die nooit heeft gerookt. 

De onderzoekers hopen dat hun onderzoek mensen nog meer motiveert om te stoppen met roken. 

MAT-NL-2101508 v2.0-102023

Gerelateerd


Gerald Hengstman

Leefstijl speelt belangrijke rol bij MS

Leefstijl speelt belangrijke rol bij multiple sclerose. Bij het ontstaan van de ziekte, maar ook bij de wijze waarop die zich ontwikkelt, vertelt...

Sigaret roken

Stoppen met roken en MS

Roken is slecht voor iedereen. Maar het heeft ook nog eens extra nadelige effecten als je MS hebt. Stoppen kan erg moeilijk zijn, maar onze tips...