Nieuws per maand


1 minuten leestijd

Zorgkosten door MS? Misschien zijn ze aftrekbaar

	belastingaangifte

14 maart 2022

Als je multiple sclerose hebt, heb je misschien zorgkosten die niet onder de basisverzekering vallen. Kosten die je zelf moet betalen. In bepaalde gevallen kun je die kosten aftrekken bij je belastingaangifte, meldt Independer. 
 
Niet iedereen kan zomaar zorgkosten aftrekken die niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. De regeling is er alleen voor mensen die hoge zorgkosten hebben en een relatief laag inkomen. En alleen voor bepaalde zorgkosten. Wil je weten welke dat zijn? Je vindt hier een overzicht.

Voorwaarden

Ook moet je aan allerlei voorwaarden voldoen om zorgkosten af te mogen trekken. Dit mag bijvoorbeeld niet als ze onder het verplicht of vrijwillig eigen risico vallen. Ook zorgkosten van zorgaanbieders die geen contract hebben bij je zorgverzekeraar zijn niet aftrekbaar. 
Bij de Belastingdienst vind je alle voorwaarden.

Drempelbedrag

Een deel van je zorgkosten is sowieso niet aftrekbaar. Dat heet het drempelbedrag. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van je inkomen. Als je je belastingaangifte online invult, wordt je aftrek automatisch berekend. 

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

MAT-NL-2200270 v1.0-032022

Gerelateerd


Handen vasthouden

Ik zorg. Ben ik daarom een mantelzorger?

Wanneer het gaat om de behoeften van iemand met een chronische ziekte, bestaat er een dunne scheidslijn tussen ‘ik geef om je’ en ‘ik ben je...

Dagboekschrijven

Stress en zorgen door MS? Schrijf het van je af

Last van stress of zorgen door je MS? Houd dan eens een tijdje een dagboek bij. Volgens wetenschappers helpt schrijven in een dagboek je gedachten te...