Nicole
4 mei 2023
Al je vragen over werken met MS en een WIA-IVA uitkering beantwoord
Niks is Nicole te dol
Soms heb ik zulke goede momenten, dagen, weken dat het weer gaat kriebelen. Ook al denk ik dit misschien tegen beter weten in. De vragen “wat als ik…” en “stel dat… dan zou ik minder financiële zorgen hebben én me nuttiger voelen”, komen om de zoveel tijd opborrelen. Zelf ben ik nu al bijna zes jaar afgekeurd (IVA) en nog steeds droom ik er soms van om één ding te kunnen: volledig te kunnen werken. Net als vroeger.
Zou ik het echt kunnen redden om te werken en hoe zit het dan met mijn uitkering? Zet ik dan niet mijn IVA op het spel als ik het toch ga proberen? Ik worstelde met een aantal vragen en ik weet eigenlijk maar één deskundige op dit gebied die hier antwoord op kan geven: Roy van Antwerpen, van Vitaeva ®!
Roy is zo vriendelijk geweest om zijn expertise met mij te delen in dit blog en de soms overweldigende hoeveelheid van het onderwerp ‘werken met een IVA uitkering’.
Want voor diegene met een uitkering, zitten jullie ook wel eens te (dag)dromen of met vragen over het onderwerp ‘werk’? Ik hoop dat onderstaand vraaggesprek jullie inzicht gaat geven, lees snel verder!
Hoe weet ik of het rendabel is voor mij om weer te gaan werken vanuit de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten)?
Roy: “Op de website van het UWV kun je een handige rekenhulp vinden om een berekening te maken hoe hoog je inkomen is als je gaat werken met een IVA-uitkering.
De meest makkelijke uitleg als iemand gaat werken met een IVA is dat van iedere bruto euro die je verdient, je 30 cent mag houden en 70 cent moet inleveren aan het UWV. Wat je er netto aan overhoudt is moeilijk te berekenen, vandaar dat we over brutobedragen praten.”
Hoe zit het met de (her)beoordeling van de IVA als je toch weer kan werken?
“Een (her)beoordeling is moeilijk gokken, wel weten we dat er per 1 oktober 2022* een wetswijziging is ingegaan. Mensen met een IVA-uitkering die werken, dus die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn verklaard en inkomen hebben uit werk, worden vijf jaar lang niet opgeroepen voor een herbeoordeling. Na vijf jaar kun je worden opgeroepen voor een herbeoordeling. Hier hangen voorwaarden aan, onder andere hoeveel deze persoon heeft verdiend. Dit is echter een vrij gecompliceerd en lang onderwerp voor de tijd en ruimte die we nu hebben, vandaar dat we dat we nu bij deze kern blijven.”
*Voor oktober 2022 vond herbeoordeling eerder plaats, maar nu heeft het UWV de norm van vijf jaar ingesteld om zo de achterstand in te halen met WIA-beoordelingen.
Wanneer geef ik aan het UWV door dat ik weer ga werken?
“Geef de wijziging door zodra je weet wanneer je gaat werken, dus wanneer je een contract aangeboden krijgt. Altijd binnen een week zodra je echt aangenomen bent. Stel, je krijgt op 1 januari een contract aangeboden en je begint eind januari met werken. Dan is het verstandig om binnen de week van 1 januari dit door te geven aan het UWV.”
Kan ik eerst een periode proberen of ik het aantal uur dat ik wil werken, ook werkelijk kan werken?
“Dit mag, maar niet op basis van loondienst, dan ben je verplicht een wijziging door te geven zoals hierboven beschreven. Wat wel kan met IVA, is dat je ‘mag’ stagelopen (let op: er zit een verschil tussen WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en IVA). Ook wanneer je stage gaat lopen, dien je dit binnen een week door te geven aan het UWV, zodat zij op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen. Het stagelopen is dan in de zin van ‘kan ik het aan om te kunnen werken’ en ‘is het werken haalbaar voor mij’.
Wat als het werken me toch niet lukt? Kan ik dan terugkeren naar de oude WIA-IVA regeling of wordt mijn laatste salaris berekend?
“Ja, dat kan. Aan de hand van dit voorbeeld zal ik het proberen uit te leggen. Stel: je hebt de WIA IVA-uitkering in 2020 gekregen en je bent vorig jaar gaan werken met een tijdelijk jaarcontract. Je hebt een jaarcontract, maar halverwege het jaar merkte je dat het je toch niet lukt om te werken en je bent uitgevallen. Dan val je onder de no-risk polis van het UWV.
Je krijgt dan een ziektewetuitkering van het UWV. Vaak verlengt je werkgever het contract niet, dan val je weer terug in de ziektewet voor het aantal contracturen dat je had. Bijvoorbeeld: je werkt 10 uur, dan heb je voor deze tien uur ziektewet. De ziektewet loopt dan weer twee jaar door, tot twee jaar WIA-wachttijd. Je hebt dan twee jaar WIA-wachttijd in de ziektewet (wat de gewone wachttijd is voor de contracturen).
Dit is een lastige vraag om in zo’n beperkte tijd te bespreken, met een ietwat beknopt antwoord. Wil je meer weten? Op mijn site kun je een handig Pocketboekje ‘Duidelijkheid voordat je gaat werken met een WIA-uitkering’ aanschaffen. In dit e-book staat alle informatie waarvan we hier geen ruimte hebben om dit te bespreken.”
Zelf heb ik, Nicole, een pittig, negatief en erg onzeker WIA-traject voorafgaand aan de afkeuring gehad, met vijf verschillende bedrijfsartsen, een re-integreringscoach die me niet echt verder hielp dan een cursusje Excel en een PO medewerker van het bedrijf die mij er vooral ‘zo goed vond uitzien, lees: misschien wel te goed met die vermeende schubs?’
Echter wist ik zelf ook niet goed wat er aan de hand was, voelde ik me vooral heel erg ziek, daarnaast kreeg mijn moeder plotseling kanker, bleef ik vooral een hardnekkige ‘het-is-maar-een-griepje-die-zo-over-gaat’ mentaliteit houden en wilde vooral gewoon en zo snel mogelijk terugkeren naar het werk.
Psychisch heb ik twee hele zware ziekte- en keuringsjaren gehad waarin ik in vechtmodus heb gestaan. Het heeft heel wat tijd nadien gekost – en soms nog – om deze negatieve ervaring te verwerken en verder te kunnen gaan met mijn leven. Kortom: tijdens dit traject had ik graag hulp gehad. Mijn vraag is dan ook:
Hoe zorg je ervoor dat je goed het WIA-traject ingaat en voor jezelf blijft zorgen/opkomen?
“Een belangrijke tip is: leg je eigen dossier aan. Maar het allerbelangrijkste wat je kunt doen, is op tijd hulp inschakelen.
Op het moment dat je je zorgen begint te maken, je blijft piekeren of je constant het gevoel hebt dat er beslissingen voor je gemaakt worden – dit doen werkgevers nu eenmaal graag -, schakel hulp in! Soms willen werkgevers nog wel eens op de stoel van de bedrijfsarts gaan zitten, vooral eigen risicodragers zijn hier heel sterk in, om op deze manier zoveel mogelijk van het traject te beheersen en er zo goed mogelijk vanaf te komen.
De meest voorkomende fout die ik als onafhankelijk WIA-specialist helaas voorbij zie komen, is dat mensen te laat hulp inschakelen. Dan hebben ze al een gigantisch probleem en kan ik de puinhopen opruimen. Daar ben ik niet alleen enorm lang mee bezig. maar het kan ook zo zijn dat ze zelfs te laat zijn om geholpen te worden met die puinhoop en dat het dan gaat uitdraaien op een externe zaak via een jurist of advocaat. Dus, heel belangrijk: schakel op tijd hulp in zodat je rustiger door het gehele WIA-traject heen gaat; en blijf alsjeblieft niet in een afwachtende houding zitten!”
Op Roys website vind een gratis e-book met hierin 7 tips voor meer rust tijdens de ziektewet.
Wie is Roy van Antwerpen van Vitaeva®?
Roy is getrouwd en woont samen met zijn vrouw Fanny in Oisterwijk. Hij is 38 jaar, houdt naast zijn vrouw van hun hondje Fitz, maar ook van lekker eten, fitness, gamen met vrienden en naar de bioscoop of de Efteling gaan. In 2012 heeft hij de diagnose MS gekregen. Door zijn eigen ervaringen heeft hij het tot zijn missie gemaakt om mensen die recht hebben op een WIA-uitkering duidelijk inzicht te geven over het WIA-traject en ervoor te zorgen dat zij meer rust in hun hoofd krijgen tijdens dit traject. Zijn specialisatie zijn trajecten met mensen met MS, omdat hij zelf ook MS heeft. Dit maakt het altijd een heel stuk makkelijker om iemands klachten te begrijpen en te omschrijven in de voorbereiding naar het UWV voor de WIA-keuring.
Wauw, wat een artikel hè?! Ben jij een stuk wijzer geworden? Voor jullie schrijfster is nu heel wat duidelijkheid in haar dromen gekomen. Na de berekening gemaakt te hebben, een winter met heftige klachten en de bovenstaande informatie goed op me ingewerkt te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen om mij voorlopig maar te richten op mijn vrijwilligerswerk. Dank je wel Roy voor je expertise!
MAT-NL-2300074 v1.0-022023