10 tips voor meer zelfvertrouwen

zelfvertrouwen

  Leefstijl • Artikel

Zelfvertrouwen is iets fantastisch. Als je er veel van hebt, dan durf je de hele wereld aan. Maar het is niet altijd makkelijk om zelfvertrouwen te krijgen én te houden. Goed nieuws: zelfvertrouwen kun je leren. Met onze 10 tips helpen we je op weg.

1. Wees lief voor jezelf
Dat vervelende stemmetje in je hoofd, dat zegt dat je niet goed genoeg bent … hoor jij hem weleens? Vanaf nu ga je hem uitdagen. Waarom zou je niet goed genoeg zijn? Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend of vriendin zou praten als die aan zichzelf zou twijfelen. Wórd je eigen beste vriend of vriendin. Wees gewoon eens lief voor jezelf, je bent het waard!

2. Jij bent jij
Vergelijk jezelf niet met anderen. Zij zijn jou namelijk niet. Richt je op wat je zelf bereikt hebt en wat je wil gaan bereiken en zet dit niet af tegen wat anderen doen. Dat levert alleen maar onnodige druk op.

3. Kom in beweging
Bewegen is een goede manier om je motivatie te vergroten, doelen te bereiken en zo je zelfvertrouwen te laten groeien. Jezelf inspannen zorgt er ook nog eens voor dat er endorfine vrijkomt, een van de gelukshormonen.

4. Niemand is perfect
Het is echt waar: Niemand. Is. Perfect. Het is altijd goed om te proberen de beste versie van jezelf te zijn, maar accepteer dat perfectie een onbereikbaar en dus onrealistisch doel is. Voor iedereen.

5. Vergeet niet dat iedereen fouten maakt
Niemand maakt graag fouten. We willen allemaal alles in één keer goed doen. Maar denk eens terug: bij alles wat je ooit hebt geleerd, heb je fouten gemaakt. En die zorgden er juist voor dat je beter werd. Dus zie fouten als iets positiefs, een manier om te leren. Geloof ons, we maken ze allemaal.

6. Focus op wat je kunt veranderen
Er gebeurt veel in je leven waar je geen invloed hebt. Het zou jammer zijn als je daar al je energie in zou steken, zonder ooit resultaten te zien. Focus je daarom juist op de dingen waar je wel invloed over hebt en bekijk wat je wél kunt veranderen.

7. Doe dingen waar je gelukkig van wordt
Als je dingen doet die je gelukkig maken, zal je positiever over jezelf zijn. Plan iedere dag een moment voor jezelf in. Of je een boek leest, lekker in de keuken bezig bent, een fijne wandeling maakt of lekker op de bank hangt: als je er gelukkig van wordt, doe het.

8. Vier de kleine overwinningen
Je bent vandaag op tijd opgestaan. Hoera! Je hebt een perfect eitje gekookt. Toppie! Het vieren van kleine overwinningen is een geweldige manier om een beter beeld van jezelf en meer zelfvertrouwen te krijgen.
Je hebt al 8 van onze tips gelezen: goed gedaan!

9. Help anderen
Twee vliegen in één klap: wanneer je anderen helpt, worden niet alleen zij blij, maar voel je jezelf ook beter.

10. Omring jezelf met positieve mensen
Vermijd de negatievelingen, de nemers, de energiezuigers; omring je met mensen die ervoor zorgen dat jij je goed over jezelf voelt.

Bron: 10 tips for improving your self-esteem – Reach Out Australia. Laatst bekeken november 2023

MAT-NL-2301151-v1.0-112023

Gerelateerd


9 tips voor gezonde hersenen

Ben jij eerlijk?

Birgits belangrijkste prioriteit is Birgit zelf