Blik op de toekomst

glazen bol

 MS en ik • Artikel

Na de MS-diagnose kan de toekomst er onzeker uitzien. De plannen die je had lijken misschien niet meer haalbaar. Barbara en Jacob vertellen hoe zij omgingen met deze veranderingen en hoe ze nu naar de toekomst kijken.

Barbara

Zodra je de diagnose MS hebt ga je nadenken over de toekomst. Dat is heel normaal. Je hebt twijfels. Je hebt hoop. Alles voelt anders. Misschien zelfs onzeker. 
 
Sinds ik de diagnose kreeg is mijn dagelijks leven veranderd. Maar ik ben eraan gewend geraakt. Je moet verandering leren accepteren op het moment dat het gebeurt. 
 
Natuurlijk veranderen symptomen de manier waarop je je leven ervaart, maar je leert ermee om te gaan. Elke dag is anders, wat maar weer laat zien hoe onvoorspelbaar deze ziekte is.  
 
Leven met MS geeft je een extra reden om de dag te plukken en helpt je eraan herinneren dat je alles uit het leven moet halen wat erin zit. Het is misschien moeilijk om je voor te bereiden op eventuele tegenslagen die op je pad komen. Maar door er wel rekening mee te houden, kun je extra genieten van onverwachte vreugde die je niet aan ziet komen. 
 
Ik denk vaak aan wat mijn leven met MS gaat brengen in de toekomst. En hoe ik om zal gaan met eventuele tegenslagen in de manier waarop ik leef. Maar tot op zekere hoogte is het beter om het gewoon te nemen zoals het komt. In plaats van je er vooraf al zorgen over maken. 
 
Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat aanpassing in je leven niet per se slecht is. 
 
Ook al kan een diagnose MS voor heel veel uitdagingen zorgen, moet je ook proberen het te accepteren en door te gaan. Hoe eerder je er vrede mee krijgt, hoe beter je je over jezelf gaat voelen.

Jacob

Toen ik de diagnose MS kreeg, werden mijn ideeën over de toekomst chaotisch. Gewoon heelhuids de dag doorkomen voelde al als een overwinning. Maar toen ik begon te wennen aan mijn nieuwe realiteit, lukte het me om een nieuwe toekomst voor me te zien. Een compleet andere toekomst dan voorheen. 
 
Ik zag mijn ‘nieuwe’ leven als een kans. Ik wilde meer betekenis geven aan mijn leven, meer nieuwe ervaringen opdoen en avonturen beleven. Ik besloot om ‘ja’ te zeggen tegen dingen die ik voor mijn diagnose uit de weg zou zijn gegaan. Zoals spontane weekendjes weg of onverwachts uit eten. Natuurlijk moest ik wel in bepaalde mate plannen, maar het deed mijn mentale gezondheid enorm veel goed. 
 
Mijn leven heeft nu structuur. Ook al ben ik druk met werk en studie, toch zorg ik ervoor dat er binnen die kaders ruimte is om van het leven te genieten en onverwachte dingen te doen. Ik heb nu een baan waarin ik zelf mijn uren kan bepalen. Daarnaast doe ik promotieonderzoek waaraan ik werk als de omstandigheden dat toelaten. Het was heel belangrijk voor me om na de diagnose niet te veel vast te zitten aan externe factoren. MS is al uitdagend genoeg. 
 
Op oudjaarsavond maak ik geen goede voornemens. In plaats daarvan kijk ik terug op het vorige jaar en stel losjes wat doelen voor het komende jaar. Deze kunnen heel klein zijn, zoals eindelijk de bloempotten in mijn tuin vervangen. Of zo groot als me voornemen dat ik mijn promotieonderzoek inlever vóór Pasen. Iedereen met MS weet dat plannen kunnen veranderen en daar moeten we gewoon in meegaan. Als iets gebeurt waardoor ik een van mijn doelen niet kan halen, dan stel ik gewoon een nieuw doel. Ik heb geleerd om snel in te spelen op veranderende omstandigheden. 
 
Het heeft wel even geduurd voordat ik zover was. Maar het heeft geen zin om me druk te maken om dingen waar ik geen invloed op heb. Op de slechtste dagen met MS, die vaak zonder aankondiging komen, accepteer ik dat mijn leven eventjes wat langzamer zal gaan. En dat sommige plannen uitgesteld moeten worden. Ik noem ze nu mijn ‘MS dekbed-dagen’. Dat klinkt meer als zelfzorg dan als een schub of relapse. Ik probeer die periode te gebruiken om na te denken en te bekijken wat ik heb. Wij MS-ers zijn behoorlijk vindingrijk en daar moeten we trots op zijn. 

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.
 

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2200235 v2.0-112023