Creativiteit om je leven met MS invulling te geven

herfstbladeren op tafel met notities

 Omgaan met MS symptomen • Artikel

Door Jacob

Leven met de diagnose MS kan best moeilijk zijn. Maar het is belangrijk dat je manieren vindt om met de aandoening en de bijbehorende symptomen om te gaan. Creativiteit en kunst bieden mensen met MS een andere manier van omgaan met de psychische en lichamelijke symptomen van MS.

Welke invloed heeft de diagnose MS op iemands eigen idee over identiteit?

Als je de diagnose MS krijgt, is het heel normaal dat je gaat nadenken over wat je misschien niet meer zult kunnen blijven doen. Dit is niet voor iedereen het geval. MS heeft er niet voor gezorgd dat ik gestopt ben met de dingen die ik leuk vind. Er zijn bepaalde symptomen die je ervan kunnen weerhouden dingen te doen die je ooit leuk vond. Maar fysieke symptomen kunnen ook strijden tegen cognitieve symptomen, symptomen die niet zo zichtbaar zijn.

Hoe kan creativiteit mensen met een diagnose helpen met hun MS?

Kunst helpt ons om onze gevoelens te uiten. Dit kan ook gedaan worden met oefeningen. Voor sommige mensen is het goed om specifieke oefeningen voor de hersenen te doen of een nieuwe taal te leren. Bezig zijn met een mix van artistieke activiteiten kan gezond zijn en je blik verruimen.

Creativiteit kent vele vormen, wat hielp bij jou?

Ik heb gemerkt dat ik er baat bij heb als ik mijn emoties uit via literatuur, door mijn ervaringen te delen in de vorm van gedichten en verhalen.

Als iemand een instrument wil leren bespelen of een instrument blijft bespelen die ze al onder de knie hebben, helpt dit een soort routine op te bouwen. Bovendien is de taal van muziek ook een taal! Tekenen of schilderen kunnen ook bevorderlijk zijn, omdat het je helpt nadenken over wat je ziet en voelt.

Welke andere vormen van creativiteit en kunst zijn goed om te overwegen als je MS hebt?

Overweeg eens om te gaan dansen bijvoorbeeld, een andere vorm van creativiteit die je kan helpen om te gaan met zorgen of emoties. Acteren is ook een goede manier om problemen en onzekerheden achter je te laten. En maakt je onderdeel van iets groters. Het is ook iets waarbij anderen op je rekenen; dit kan je het gevoel geven dat je waarde hebt voor anderen.

Welke invloed heeft creativiteit gehad op jouw MS?

Ik heb een aantal van de artistieke disciplines die ik eerder noemde geprobeerd. Ik weet inmiddels welke ik wel en niet kan doen. Ik ben niet goed in dansen, zingen of een instrument bespelen. Maar dichten en schrijven zijn voor mij erg waardevol gebleken en hebben me geholpen om goed met mijn MS te kunnen leven.

MAT-NL-2300434 v1.0-042023

Gerelateerd


Hoe muziek mensen met MS kan helpen

Stress en zorgen door MS? Schrijf het van je af

Omgaan met stress als je MS hebt