Hoe muziek mensen met MS kan helpen
Omgaan met MS symptomen • Artikel
Ben je onhandig geworden door MS? Heb je moeite met lopen? Muziektherapie zou kunnen helpen om deze klachten te verminderen, blijkt uit onderzoek.
Volgens onderzoeker Barbara Seebacher zijn er drie verschillende breincentra verantwoordelijk voor het ritme van beweging: de motorische schors, de basale ganglia en het cerebellum. Ieder van deze kan beschadigd raken door bijvoorbeeld een beroerte, de ziekte van Parkinson of multiple sclerose. Muziek kan dan helpen je ritme terug te vinden en makkelijker te bewegen.
Effecten van muziektherapie bij MS
Bij muziektherapie wordt muziek ingezet om te voorzien in fysieke, emotionele, cognitieve of sociale behoeften. Seebacher onderzocht de effecten van muziektherapie bij mensen met MS. Er deden 217 mensen met een milde tot gemiddelde vorm van MS mee. Sommigen gebruikten een wandelstok of krukken. Een deel van de deelnemers luisterde naar muziek terwijl ze zich inbeeldden dat ze aan het lopen waren. Dat laatste heet ‘motor imagery’. De controlegroep deed dit zonder muziek.
Bij beide groepen werd het lopen beter. Maar bij de groep met muziek was die verbetering groter. Ook hadden ze minder last van fatigue en ervoeren ze een grotere kwaliteit van leven.
Ritme zet aan het werk
Dat muziektherapie helpt bij mensen die een beroerte hebben gehad of de ziekte van Parkinson hebben, is al langer bekend. Neurologische muziektherapeut Brian Harris zegt dat een deuntje, muziek of een metronoom het gehoorsysteem activeert, dat vervolgens onbewust het bewegingssysteem activeert. “Het ritme zegt tegen je lichaam dat het moet bewegen”, legt Harris uit. “Ritme zet onbeschadigde hersendelen aan het werk om mensen met hersenschade te laten bewegen. Je kunt de veranderingen zien op MRI’s.”
Muziek activeert het hele brein
Dit werkt niet alleen bij lopen. Ook het gebruik van handen of mond en tong, inclusief spraak, kan door gebruik van ritme verbeterd worden. Volgens Harris activeert muziek het hele brein, waardoor het bruikbaar is voor verschillende aandoeningen.
Muziek kan ook helpen bij nadenken en dingen onthouden. Het brein legt sterke zintuigelijke waarnemingen vast. Dus wie de tekst van een liedje vervangt door die van een recept of boodschappenlijstje, onthoudt dit beter.
Doe het zelf
Als je geen toegang hebt tot een muziektherapeut, kun je ook zelf oefeningen doen. Luister naar muziek terwijl je je het volgende inbeeldt:
- Voel je hele lichaam, het gewicht op je benen. Stel je voor dat je je armen en benen heen en weer beweegt en grote stappen maakt.
- Stel jezelf voor hoe je loopt met een zak rijst op je hoofd.
- Loop stevig door, alsof je aan het marcheren bent.
Of je nu echt beweegt, of je het alleen maar inbeeldt: je hebt goede muziek nodig. In dit geval is dat snelle muziek, tussen 80 en 120 slagen per minuut. Geen walsmuziek, geen muziek waar je ontspannen van raakt. Als je kunt zingen of een instrument kunt bespelen, maak dan je eigen ritme. Dat is misschien zelfs nog beter dan luisteren, omdat het meer vraagt van je hersenen. En kies muziek die je leuk vindt: daarmee maak je de emotionele impact nog groter.
- Music Therapy for MS: How Rhythm Can Help With Movement and Memory – Everyday Health, 9 maart 2018 – laatst bekeken maart 2023
MAT-NL-2300211 v1.0-032023