De invloed van het microbioom op MS

Microbioom en MS

  Leefstijl • Artikel

In je lichaam zitten miljoenen kleine organismen. Dit zijn micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en nog veel meer. De meeste bevinden zich in je darmen. We noemen die samen je microbioom (voorheen darmflora). Je microbioom helpt je voedsel verteren en blijkt een verband te houden met je immuunsysteem en je algehele gezondheid.

Microbioom anders bij MS

Uit onderzoek blijkt dat het microbioom van mensen met multiple sclerose anders is dan dat van mensen die geen MS hebben. Waarom dat is, is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft de samenstelling van het microbioom invloed op MS-aanvallen, of is het juist andersom: dat schubs van invloed zijn op het microbioom. Misschien is het een combinatie van die twee. 
 
Wel blijken sommige darmbacteriën meer ontstekingen in het lichaam te veroorzaken, en deze komen meer bij mensen met MS voor.

Wat is het microbioom?

In je darmen leven meer dan 1300 verschillende bacteriën. De samenstelling is bij iedereen weer anders. Hoe jouw microbioom eruitziet, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld of je via een keizersnede ter wereld bent gekomen, of je borstvoeding hebt gehad, je genen, leeftijd, gebruik van medicatie, stressniveau, waar in de wereld je woont en wat je eet.

Het verband tussen microbioom en auto-immuunziektes

Er is een direct verband tussen onze gezondheid en ons microbioom. Alleen weten we nog niet hoe dat verband werkt. Verandert het microbioom en heb je daardoor meer kans op ziekte? Of zorgt een slechte gezondheid er juist voor dat je microbioom verandert? 
 
Er zijn steeds meer mensen met een auto-immuunziekte. Een van de verklaringen zou kunnen zijn dat onze leefomgeving veel schoner is geworden, waardoor we nauwelijks in aanraking komen met ziekteverwekkers zoals bacteriën. Hierdoor kan ons microbioom veranderd zijn en uit evenwicht zijn geraakt. Dat heet dysbiose. Uit onderzoek blijkt dat mensen met MS dysbiose hebben. 
 
Normaal gesproken blijven de bacteriën in ons darmstelsel en komen ze niet in de rest van het lichaam. Er zit een dikke ‘muur’ van cellen rondom ons darmstelsel. Door dysbiose kunnen er gaten ontstaan in deze muur. Bacteriën kunnen zo in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Dit soort ontstekingen worden gelinkt aan auto-immuunziekten, zoals MS.

Wat kan jij doen om je darmen gezond te houden?

Je hebt niet overal invloed, zoals op je genen, omgeving en factoren die vroeger hebben meegespeeld. Toch kun je echt wel wat doen voor gezondere darmen. Zoals: 
 
Meer vezels eten, die zijn goed voor de bacteriën in je darmen. Ze zitten in fruit, groenten, bonen, noten, zaden en volkorenproducten. 
Minder alcohol drinken. Alcohol kan bijdragen aan dysbiose. 
Gefermenteerd voedsel eten, daar zitten veel gezonde bacteriën in. Denk aan kimchi, tempé, kaas, yoghurt, brood en natuurlijk de oude vertrouwde zuurkool. 
Probeer stress te voorkomen. Stress heeft invloed op de gezondheid van je microbioom.
Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen. 
 

Lees hier meer over een gezonde leefstijl bij MS.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2300711 v1.0-062023

Gerelateerd


10 tips voor meer zelfvertrouwen

Laat vandaag een nieuw begin zijn

Mindfulness en ontspanning bij MS