Mindfulness en ontspanning bij MS

Mindfulness

  Leefstijl • Artikel

Het komt regelmatig voor dat mensen met MS te maken krijgen met veranderingen in hun stemming en gedrag. Uit onderzoek blijkt zelfs dat zo’n 50% van de mensen met MS op een bepaald moment in hun leven depressieve klachten krijgen. Het is dan ook van vitaal belang dat je tijd neemt om voor jezelf te zorgen. Pauzeer regelmatig, ook als dat voelt als een overdreven luxe. Door regelmatig tijd voor jezelf te nemen, kun je de rest beter aan. Of je een hele dag of slechts een paar minuten kunt vrijmaken, het is altijd fijn om met iets bezig te zijn dat je leuk vindt.

Waarom is mindfulness en ontspanning belangrijk?

Je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid. Net als je lichaam heeft je geest aandacht nodig om in topconditie te blijven. Negeren hoe je je voelt, of proberen te doen alsof alles goed is terwijl dat niet zo is, zijn slechts snelle ‘oplossingen’. Op de lange termijn wordt het dan alleen maar moeilijker.

Accepteren dat het leven uit hoogte- en dieptepunten bestaat en dat je soms verdrietig of boos mag zijn, is een belangrijke stap om geestelijk gezond te blijven. Vind je het echt heel lastig om met een gezonde blik naar de toekomst te kijken? Of voel je je erg angstig of somber? Praat dan met je arts of MS-verpleegkundige over welke extra hulp er voor jou beschikbaar is.

Mindfulness

Als het dagelijkse leven een beetje te veel voor je wordt, kan mindfulness een goede manier zijn om je hoofd leeg te maken en je te focussen op wat belangrijk voor je is. Er zijn veel technieken en handleidingen voor mindfulness. Zoek een rustige plek en probeer de volgende oefening eens:

  1. Ga in een comfortabele houding in een ontspannende ruimte of tuin zitten of liggen. Ontspan je en sluit je ogen. Wees je bewust van de geluiden om je heen – klein, groot, dichtbij en ver weg.
  2. Focus op je ademhaling. Is die diep of ondiep?
  3. Concentreer je op langzamer ademhalen. Adem lang en diep in, houd je ademhaling kort vast en adem dan uit. Focus bij elke ademhaling meer op hoe je ademhaalt en minder op je omgeving.
  4. Als je eenmaal ontspannen bent, concentreer je dan op iets wat je dwarszit. Denk na over de oorzaak, wat je er erg aan vindt en, als dat kan, hoe je het kunt oplossen. Moet je er iemand over bellen? Zo ja, wie?
  5. Bedenk een plannetje hoe je dit kunt oplossen, zet het dan uit je hoofd en concentreer je op je lichaam, ontspan. Focus je weer op je ademhaling.
  6. Wanneer je klaar bent, open je ogen.

Beste manieren om te ontstressen

Maak er een dagje van
Of het nu gaat om een potje golf, een spabehandeling, een ontspannend uitje naar zee, of bankhangen met een goede film of tv-serie – plan een dag en reserveer die voor wat rust en ontspanning.

Maak er een uurtje van
Verwen jezelf vaker door een uurtje te reserveren voor iets wat je dag opfleurt. Of het nu gaat om het nemen van een lekker bad, het maken van een Sudoku-puzzel, vliegeren, klussen aan je oldtimer of genieten van een favoriete film: plan wat tijd om je dag iets specialer te maken.

Of slechts vijf minuten
Stop met wat je doet, haal diep adem en zeg tegen jezelf dat deze volgende minuten alleen voor jou zijn. Als je thuis bent, zet de waterkoker aan en ontspan voor vijf minuten. Bel een vriend of vriendin om even hoi te zeggen, of lees de krant. Als je op je werk bent, wandel dan even naar buiten of zoek een rustige plek waar je even tot rust kunt komen. Je hoeft niet eens je werkplek te verlaten – als je tijd tekortkomt, concentreer je dan een paar seconden op je ademhaling. Dit kan je helpen om te ontspannen.

MAT-NL-2301150-v1.0-112023

Gerelateerd


9 tips voor gezonde hersenen

Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS

De dokter heeft niet altijd gelijk