De kracht van dans voor mensen met MS

Dansende mensen

  Leefstijl • Artikel

Door danslessen te nemen, daagde Jeffrey zichzelf en zijn multiple sclerose uit. Een grote wens kwam daardoor uit: hij danste op de bruiloft van zijn dochter.

Voordat Jeffrey de diagnose MS kreeg, was hij een succesvol advocaat, getrouwd, met een dochter en een tweede kind op komst. Zijn eerst symptomen waren een doof gevoel aan één kant van zijn lichaam, tijdelijk verlies van zicht in één oog, vermoeidheid en overgevoeligheid voor warmte. Uiteindelijk kon hij nauwelijks nog een voet voor de ander zetten zonder te struikelen en had hij een wandelstok nodig om te kunnen lopen.

Cognitieve problemen

Hij kreeg ook last van cognitieve problemen; multitasken lukte niet meer, hij kreeg problemen met concentreren, namen onthouden en zelfs het vinden van zijn huis. Op zijn 41ste stopte hij met werken. “Je hebt het gevoel alsof je levensdoelen door MS opnieuw bepaald worden. En sommige dingen raak je kwijt door MS.”

Maar één ding wilde Jeffrey niet opgeven: de kans om zijn dochter weg te geven bij haar huwelijk en met haar te dansen op het feest.
Daarom besloot hij in te gaan op een uitnodiging van een onderzoeker aan de Marquette University in Milwaukee, om mee te doen aan een onderzoek naar het effect van danslessen op mensen met MS.

Les in stijldansen

Acht weken lang kreeg Jeffrey les in stijldansen. Zijn wandelstok bleef aan de kant, zijn danspartner ondersteunde hem. “Toen we begonnen, had ik geen idee wat ik kon; ik wist alleen wat ik niet kon.” Hij had jarenlang niet meer gedanst. Maar het bleek minder eng dan hij dacht. Al in de eerste lessen ondervond Jeffrey dat hij dansen fijn vond en was hij verbaasd over wat hij kon.

Resultaten onderzoeken

Jeffrey’s verhaal is niet uniek. Uit het onderzoek waaraan hij meedeed, blijkt dat stijldansen de kwaliteit van leven, evenwicht en cognitie van mensen met MS verbetert. Een ander onderzoek toonde hetzelfde aan, maar dan bij salsadansen. Wanneer mensen met MS vier weken lang twee keer per week dansten, verbeterden hun loop en evenwicht. Niet alleen gedurende het onderzoek, maar zelfs maanden na de danslessen. Bovendien was het voor de deelnemers aan het onderzoek makkelijker geworden om zelf activiteiten te ontplooien, waarschijnlijk dankzij een verbetering in hun lichamelijke evenwicht.
Uit weer een ander onderzoek blijkt dat wanneer mensen met MS verschillende soorten dansen leren – zoals de rumba, foxtrot, wals, salsa en swing – dat niet alleen goed is voor hun fysieke gesteldheid, maar het ook de symptomen van depressie tegen kan gaan.

Dansen op de bruiloft

Toen de dochter van Jeffrey zich verloofde, zijn ze samen op dansles gegaan. In het begin ging het moeizaam en kostte het veel geduld. Maar op de grote dag zelf kwam Jeffrey’s wens uit. Hoe hij zich voelde? “Normaal”, zei hij na afloop. “Mijn MS moet niet op iedere familiegelegenheid de aandacht hebben. Mijn doel was om het op deze dag buiten beeld te houden, en dat lukte.”
Hij volgt geen danslessen meer, maar wanneer Jeffrey en zijn vrouw op een bruiloft of ander feest zijn, gaan ze de dansvloer op. “In plaats van aan de kant te zitten toekijken, kan ik nu weer meedoen.”
Wil je zien hoe Jeffrey op de bruiloft van zijn dochter met haar danste? Bekijk dan onderstaande video:

Wil jij ook dansen met MS?

 1. Zoek een dansschool en leg uit dat je MS hebt. Informeer welke lessen voor jou geschikt zijn.
 2. Kies een dansvorm waarbij je een danspartner nodig hebt. Je partner kan je helpen je evenwicht te bewaren.
 3. Kies een dansvorm die je leuk lijkt. Dan beleef je er ook het meeste plezier aan.
 4. Ben je bang dat je lichamelijke beperkingen in de weg zitten? Kies dan voor een rumba of een wals. Deze dansen hebben een wat lager tempo en je houdt je partner altijd vast.
 5. Kies een danspartner die het leuk vindt om jou te ondersteunen en die geduld heeft.
 6. Sluit groepslessen niet uit. Het lijkt misschien eng, maar het is ook gezellig om met anderen te dansen. Proberen kan altijd!
  1. How I Defied MS and Danced at My Daughter’s Wedding – Healthline, 15 mei 2018
  2. A Pilot Study: Examining the Effects and Tolerability of Structured Dance Intervention for Individuals With Multiple Sclerosis – Pubmedia, 15 april 2015
  3. Ballroom Dance for People with Multiple Sclerosis: A Pilot Study – Medicine & Science in Sports & Exercise, mei 2014

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2000989-v2.0-122022

Gerelateerd


Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS

Hoe Telma’s echtgenoot haar hielp meer te eisen van haar leven met MS

Jouw stappenplan voor het bereiken van doelen