De zorg krijgen die je nodig hebt van je MS-team

7 minuten leestijd

twee verstrengelde handen

  Tips & tricks • Artikel

Niet iedereen die multiple sclerose heeft, maakt regelmatig een afspraak met de neuroloog of MS-verpleegkundige. Sommigen mensen met MS zijn zelfs al jaren niet meer bij een zorgverlener geweest om over hun MS te praten. 

Er kunnen hier meerdere redenen en oorzaken voor zijn. Sommige mensen met MS weten bijvoorbeeld niet welke ondersteuning ze van hun MS-zorgteam mogen verwachten en zijn zich niet bewust van de voordelen van een regelmatige afspraak. Of ze weten niet waar ze precies moeten beginnen als ze extra ondersteuning nodig hebben.

Komt dit je bekend voor? Dan hopen we dat dit artikel je helpt om wat vragen te beantwoorden over de ondersteuning die je kunt krijgen en hoe jij voordeel kunt halen uit de beschikbare hulp.

  Er zijn vele redenen waarom mensen niet naar hun afspraken met zorgverleners gaan. Zoals lange wachttijden, vervelende ervaringen in het verleden of problemen met vervoer. Het is een veelvoorkomend probleem dat opgelost moet worden, zodat mensen met MS de best mogelijke zorg en ondersteuning krijgen.

  Ook al voel je je goed, toch is het belangrijk dat je MS regelmatig gemonitord wordt. Om je symptomen en eventuele achteruitgang in de gaten te houden.

  Als je je ergens zorgen om maakt, kan je neuroloog of MS-verpleegkundige je ook doorverwijzen naar een andere zorgprofessional.

  Alle zorgverleners die we hierboven hebben genoemd, kunnen een belangrijke rol spelen in jouw leven met MS. Als MS een negatieve invloed heeft op je leven, moet je niet bij de pakken neer gaan zitten en de gevolgen maar accepteren. Deze dingen kun je doen om ervoor te zorgen dat je de beste zorg krijgt die er is:

  Praat met je neuroloog en MS-verpleegkundige
  Praat met je neuroloog en MS-verpleegkundige over ieder probleem dat je tegenkomt dat met MS te maken heeft. Vertel ze het hele verhaal, zelfs als je denkt dat je problemen niet zo belangrijk zijn. Blijf contact houden over de voortgang van je MS en hoe je ermee omgaat. Je hoeft dit niet uit te stellen tot je volgende afspraak.

  Vraag je MS-zorgteam om meer informatie
  Vraag iedere zorgverlener met wie je te maken krijgt om informatie of tips om met je MS om te gaan in je dagelijks leven, ook als je op dat moment geen afspraak gepland hebt staan. Misschien kunnen ze je in contact brengen met andere mensen met MS die dezelfde ervaringen hebben.

  Vind zorgverleners die bij je passen
  Helaas hebben sommige mensen met MS niet zulke goede ervaringen met hun zorgverleners. Zo hoort het niet te zijn. Als je niet goed kunt opschieten met je neuroloog, wil dat niet zeggen dat je daarmee genoegen moet nemen. Neurologen en MS-verpleegkundigen willen je in principe helpen; een negatieve ervaring kan gewoon liggen aan botsende persoonlijkheden of denkwijzen.

  Als je niet tevreden bent met je huidige neuroloog of MS-verpleegkundige, kun je vragen om een ander. Dit hangt natuurlijk af van waar je woont en de beschikbaarheid. Het is belangrijk om dit uit te zoeken. Want een neuroloog of MS-verpleegkundige die jou begrijpt kan juist het verschil maken!

  Vraag om online consulten als dat jou beter uitkomt
  Als je het niet prettig vindt om naar een afspraak te gaan, bijvoorbeeld omdat het lastig is om er te komen, vraag je dan af of de afspraak ook online kan. Soms kan het nodig zijn om een zorgverlener echt face-to-face te zien. Maar als dat niet het geval is, is het beter om een online of telefonisch consult te krijgen dan je afspraak maar helemaal af te zeggen.

Zoals je ziet is er heel veel ondersteuning beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. We hopen dat dit artikel je genoeg informatie heeft geboden om je MS-team om hulp te vragen bij je best mogelijke leven met MS.

  1. MS Trust – Neurologist. Available at: https://mstrust.org.uk/a-z/neurologist. Last accessed: November 2020.
  2. MS Trust – MS specialist nurses. Available at: https://mstrust.org.uk/a-z/ms-specialist-nurses. Last accessed: November 2020.
  3. National Multiple Sclerosis Society – Developing a Healthcare Team. Available at: https://www.nationalmssociety.org/Treating-MS/Comprehensive-Care/Developing-a-health-care-team. Last accessed: November 2020.
  4. MS Trust – Physiotherapy. Available at: https://mstrust.org.uk/a-z/physiotherapy. Last accessed: November 2020.
  5. MS Trust – Occupational therapy (OT). Available at: https://mstrust.org.uk/a-z/occupational-therapy-ot. Last accessed: November 2020.
  6. MS Trust – Speech and language therapy. Available at: https://mstrust.org.uk/a-z/speech-and-language-therapy. Last accessed: November 2020.
  7. MS Trust – Psychologist. Available at: https://mstrust.org.uk/a-z/psychologist. Last accessed: November 2020.
  8. MS Trust – Dietitian. Available at: https://mstrust.org.uk/a-z/dietitian. Last accessed: November 2020.

MAT-NL-2200712-v1.0 – 072022

Gerelateerd


Optimaal gebruikmaken van je MS-neuroloog

Haal het maximale uit je MS-afspraak

Zorg op afstand

Haal het maximale uit zorg op afstand