Lees een boek en verbeter je brein

jonge vrouw met boek op bank

 Omgaan met MS symptomen • Artikel

Lees jij weleens? Dan ben je goed bezig. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat je door te lezen je cognitie verrijkt. Maakt MS het je lastig om te lezen op de manier waarop je dat gewend was? We geven je hier een paar tips om het lezen (weer) op te pakken. 
 

Ongeveer de helft van de mensen met multiple sclerose krijgt te maken met cognitieve problemen. Zoals problemen met geheugen, concentratie, plannen en op woorden komen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat cognitiestimulerende activiteiten – lezen, schrijven, een nieuwe taal leren of hobby’s – de cognitieve achteruitgang kunnen remmen. 

Effect van cognitief stimulerende activiteiten

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van cognitiestimulerende effecten, zoals lezen. Onder andere door onderzoekers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Kessler Foundation. Zij onderzochten de effecten van deelname aan cognitief stimulerende activiteiten bij mensen met MS. Ze keken niet alleen naar welk effect dit soort activiteiten hebben als je ze in het verleden veel hebt gedaan, maar ook wat het effect is als je ze nu doet. Wat opviel was dat huidige cognitief stimulerende activiteiten verband leken te houden met minder lichamelijke en psychische problemen bij mensen met MS. Dit lijkt erop te duiden dat dit soort activiteiten zorgen voor hersenreserve en een buffer tegen onder andere de verergering van invaliditeit bij MS.

Lezen en MS-symptomen

Lezen is dus niet alleen ontspannend en leuk, het kan ook bijdragen aan de gezondheid van je hersenen. Maar het kan zijn dat sommige MS-symptomen ervoor zorgen dat je minder makkelijk of prettig leest. Als je concentratieproblemen hebt, kan het moeilijk zijn om lange teksten te lezen. Heb je last van krachtverlies of pijn, dan is het misschien onmogelijk om een zwaar boek vast te houden. Door oogproblemen kun je wellicht de letters op de pagina niet meer goed zien. Misschien ben je minder mobiel en kun je daardoor niet zo makkelijk naar de boekhandel of bibliotheek.

Papier en andere soorten boeken

Tegenwoordig zijn boeken gelukkig in allerlei vormen te krijgen. 
 
Lees je het liefst een papieren boek maar heb je moeite die vast te houden? Dan kan een ergonomische boekenstandaard helpen. Je hebt bijvoorbeeld speciale boekkussens die je op je schoot kunt zetten, waar een boek heel handig rechtop in blijft staan zonder dat je je handen hoeft te gebruiken. Ook handig voor lezen in bed. 
 
Als je het prima vindt om digitaal te lezen, dan biedt een e-reader veel mogelijkheden. Een e-reader weegt bijna niets, je kunt makkelijk de lettergrootte aanpassen en de felheid van het scherm en je hoeft de deur niet uit om een nieuw boek aan te schaffen. Ook kun je tijdens het lezen lastige woorden opzoeken. Ben je lid van de openbare bibliotheek? Dan kun je in de meeste gevallen ook e-boeken lenen bij de online bibliotheek, zonder extra kosten.

Gaat ‘gewoon’ lezen echt niet meer? Probeer dan eens een luisterboek. Uit onderzoek blijkt dat bij het luisteren naar een boek dezelfde hersengebieden voor cognitie en emotie worden gestimuleerd als bij het lezen van een papieren boek of e-boek. Luisterboeken kun je vaak gewoon op je smartphone downloaden en heb je dus altijd bij je. Als je lid bent van de openbare bibliotheek, kun je via de online bibliotheek ook veel luisterboeken lenen. 
 
Heb je moeite met concentratie? Probeer dan eens een kort verhaal, in welke vorm (boek, e-boek of luisterboek) dan ook.

MAT-NL-2300869 v1.0-082023

Gerelateerd


Hoe muziek mensen met MS kan helpen

Stress en zorgen door MS? Schrijf het van je af

Omgaan met stress als je MS hebt