Therapiemoe? 8 tips en trucs waarmee je het toch volhoudt

medicijnen in pillendoosjes

 Tips & tricks • Artikel

Trouw een behandeling voor multiple sclerose volgen is niet altijd gemakkelijk. Misschien vergeet je wel eens een pil of een afspraak. Of gebruik je meerdere medicijnen met soms vervelende bijwerkingen en moet je allerlei therapieën en instructies volgen die je dagelijkse leven behoorlijk overhoopgooien. Toch is het belangrijk dat je volhoudt. Wij hebben 8 tips en tricks die je daarmee kunnen helpen. 
 
Kost het jou ook moeite om je langdurig aan je behandelplan te houden? Je bent niet de enige. Uit internationale studies blijkt dat 30 tot 50 procent van alle chronisch zieken behandelplan niet of onvoldoende opvolgt. (1) Men stopt bijvoorbeeld zonder overleg met voorgeschreven medicijnen, oefeningen, speciale diëten of leefstijlaanpassingen. 
 
Hoe goed je je aan de behandelafspraken houdt, heet in dokterstaal ‘therapietrouw’. Is die onvoldoende dan kan het gevolg zijn dat je MS-symptomen verergeren. Als je bijvoorbeeld je medicatie niet inneemt zoals de neuroloog heeft geadviseerd, kan de effectiviteit van de medicatie afwijken. Je kunt bijvoorbeeld meer schubs krijgen. Om je te helpen je behandelplan vol te houden, zetten we 8 tips en tricks voor je op een rij.

    Werk goed samen met je neuroloog en MS-verpleegkundige. Ze willen het beste uit je behandeling halen. Om dat te kunnen doen, moeten ze bijvoorbeeld weten hoe je medicijnen bevallen en of je ze inneemt. En of er persoonlijke omstandigheden zijn die je therapietrouw bemoeilijken. Wees daar open over. Want alleen samen komen jullie tot een behandeling die je dagelijkse leven zo min mogelijk in de weg zit.
     

    Heb je bij nieuwe medicijnen soms het gevoel dat ze niets doen? En vind je het daarom lastig om ze te blijven innemen? Vaak helpt het om wat geduld te hebben. Bij sommige medicatie die je langdurig gebruikt, duurt het even voordat je er iets van merkt. En soms laten ze helemaal geen duidelijk waarneembare effecten zien. Als je twijfelt over de werking van medicijnen, neem dan contact op met je neuroloog. Die kan je vertellen wat het doel van de behandeling is en wat je ervan zou moeten merken. 
    Het bijhouden van een symptomendagboek kan ook helpen. Daarin kun je over een langere periode zien of bijvoorbeeld de schubs in aantal en heftigheid afnemen.

     

    Lees voor je begint met nieuwe medicijnen altijd eerst de bijsluiter. Je weet dan welke gewenste en ongewenste effecten je kunt verwachten. Laat je niet afschrikken door mogelijke bijwerkingen. Ze komen niet allemaal bij iedereen voor. En de meeste verdwijnen binnen korte tijd.  
    Maak je je zorgen over een bijwerking? Omdat die bijvoorbeeld langer aanhoudt? Neem dan contact op met je behandelaar. Die kan mogelijk iets voorschrijven om bijwerkingen te verminderen. Of jullie kunnen samen besluiten om op een ander medicijn over te stappen.

     

    Medicijnen moeten vaak dagelijks, wekelijks of maandelijks worden ingenomen, op dezelfde dag of op hetzelfde tijdstip. Deze regelmaat is niet alleen belangrijk voor de werking van het medicijn. Het kan ook een hulpmiddel zijn voor je therapietrouw. Hoe meer je aan die regelmaat went, hoe kleiner de kans dat je je medicijnen vergeet te nemen.  
    Probeer je medicijninname eventueel te combineren met een andere activiteit die je regelmatig onderneemt. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijkse tandenpoetsen of een wekelijks bezoekje aan de sportschool. Na verloop van tijd zal de smaak van tandpasta of de aanblik van je sporttas je eraan herinneren dat je je pillen nog moet innemen.

     

    Vooral als je meerdere medicijnen gebruikt, is een foutje bij het innemen snel gemaakt. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk. Sorteer bijvoorbeeld je medicijnen eens per week in een medicijndoos. Doe je dat goed, dan weet je de rest van de week zeker dat je steeds de juiste medicijnen hebt geslikt, ook als je een keer haast hebt.  
    Je kunt er ook voor kiezen gekleurde stickers op je medicijndoosjes te plakken. Een gele sticker betekent bijvoorbeeld ’s ochtends innemen en een blauwe ’s avonds.

    Vind je het zelf voorbereiden van je medicatie lastig? Sommige medicijnen kun je ook op rol krijgen van je apotheek. Je pillen zijn dan per innamemoment in zakjes verpakt. Vraag bij je eigen apotheek naar de mogelijkheden.
     

    De kans op fouten bij het gebruik is nog groter bij medicijnen die je met lange tussenpozen of onregelmatig moet innemen. Denk bijvoorbeeld aan injecties of infusen. Dit soort medicijngebruik kun je in goede banen leiden met gezondheidsapps. Je kunt ze gebruiken als geheugensteuntje en ze hebben vaak ook nog allerlei andere handige functies. Vraag je behandelaars of ze je een app kunnen aanbevelen. 
    Ben je niet zo handig met apps? Dan kun je natuurlijk ook een eenvoudige kalender gebruiken.

     

    Medicatie voor langdurig gebruik wordt meestal voor een vaste periode voorgeschreven. Controleer daarom voor elk doktersbezoek of je van alle medicijnen voldoende in huis hebt. Zo voorkom je dat je terug moet voor een nieuw recept.
     

    Ben je een keer vergeten een medicijn in te nemen, lees dan de bijsluiter. Daarin staat of je het geneesmiddel later kunt en moet innemen. Neem bij twijfel contact op met je neuroloog of MS-verpleegkundige.
     

    1. https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2011/daz-28-2011/nicht-adhaerenz-von-patienten-und-adhaerenz-programme, laatst bekeken februari 2022 
    2. https://www.who.int/chp/knowledge/publications/adherence_full_report.pdf , laatst bekeken februari 2022 
    3. https://www.pharmazeutische-zeitung.de/rosa-rezept-nur-noch-28-tage-gueltig-126706/ , laatst bekeken februari 2022

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2200193 v2.0-122023

Gerelateerd


De symptomen van je MS monitoren

Jouw stappenplan voor het bereiken van doelen

Omgaan met stress als je MS hebt