Waarom zelfzorg belangrijk is

3 minuten leestijd

lachende vrouw met dekbed om zich heen

  Tips & tricks • Artikel

Door Birgit

Zelfzorg of ‘tijd voor jezelf’ zijn termen die we vaak horen. 
Als je MS hebt gaat zelfzorg over het maken van de juiste afwegingen. Het betekent niet dat je egoïstisch bent. Het betekent dat je balans in je leven zoekt en stress zoveel mogelijk vermijdt. Want dat kan je symptomen verergeren. Het gaat om balans houden tussen geest, lichaam en ziel; daar heb je veerkracht voor nodig, en vaardigheden om met stressvolle situaties om te kunnen gaan. 
 
Het is belangrijk dat we af en toe tijd voor onszelf nemen. Het is zelfs onze grootste verantwoordelijkheid. Je kunt verschillende technieken gebruiken. Zoals meditatie, yoga of goede gewoontes als een wandeling in het park of met een vriend(in) te praten over oplossingen voor problemen. Er zullen altijd goede en slechte dagen zijn. Daarom helpt het om een aantal goede rituelen of technieken achter de hand te hebben om op terug te kunnen vallen. 
 
Als ik een slechte dag heb, is mijn echtgenoot mijn grootste steun. We zijn al 27 jaar getrouwd, maar we daten nog zoals we dat in het begin deden. Naar ons favoriete restaurant gaan voor een goed diner en een lekker glas wijn heeft voor mij heel veel waarde. Daardoor kijk ik anders naar zaken. Dit soort simpele momenten zorgen ervoor dat ik licht in mijn leven blijf zien op momenten dat ik dat het meest nodig heb. 
 
Mijn hobby’s zijn een andere manier om perspectief te houden als ik het moeilijk heb. Ik kook graag. Het geeft me een soort helderheid en verlichting. Ik ruik de verschillende kruiden, experimenteer met ingrediënten en kan uiteindelijk een lekker gerecht op tafel zetten. 
 
Hobby’s hebben vaak aandacht en concentratie nodig en dat is goed voor je mentale gezondheid als je MS hebt. Even een pauze nemen van je zorgen is superbelangrijk. Zo krijg je ruimte in je hoofd om te onderzoeken wat echt belangrijk is voor jou.  
 
Je krijgt plezier in afleiding als je merkt dat je daarmee je hersenen traint en nieuwe ideeën opdoet. Er zijn ontelbaar veel manieren om dit te doen. Denk aan haken, naaien of schilderen. Dit soort hobby’s kunnen je helpen om dingen op een andere manier te zien. 
 
Ik brei inmiddels al meer dan 25 jaar. Ik begon te breien na een operatie, toen ik niet mocht sporten. Ik zocht iets om me bezig te houden en te ontspannen. Iemand gaf me breinaalden en wol. En ik was verkocht. Mijn eerste werkje was een succes. Het motiveerde me om door te gaan en hielp me om uit het zwarte gat te komen na mijn MS-diagnose. Het is een vorm van zelfzorg en maakt onderdeel uit van mijn dagelijkse routine. 
 
Er zijn heel veel hobby’s, je moet er alleen eentje vinden die je aanspreekt. Als je dat lukt, dan wordt je horizon breder en je wereld groter, en zal je merken dat je minder aan MS denkt.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2200293 v1.0-032022

Gerelateerd


Stress en zorgen door MS? Schrijf het van je af

Beter omgaan met de goede bedoelingen van anderen. Hoe doe je dat?

Jouw stappenplan voor het bereiken van doelen