Depressie vergroot kans op invaliditeit bij MS

Depressie vergroot kans op invaliditeit bij MS

Mensen met MS die kampen met depressie of een bipolaire stoornis, lopen mogelijk een groter risico op invaliditeit of verergering van invaliditeit. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens ECTRIMS, het jaarlijks terugkerende congres over onderzoek naar multiple sclerose. “Stemmingsstoornissen komen zeer veel voor bij mensen met MS, maar welke impact ze hebben op invaliditeit is nog niet vastgesteld”, zei onderzoeker Stefanie Binzer.

Sterkere reactie op ontstekingen

Binzer en haar collega’s vermoeden dat wanneer iemand met MS depressief is, het zenuwstelsel mogelijk sterker op ontstekingen reageert. Dit kan het verloop van MS versnellen. Als dit inderdaad zo is, dan zou er meer aandacht moeten zijn voor de behandeling van deze aandoeningen bij mensen met MS, vinden zij.

Impact stemmingsstoornissen

Om meer te weten te komen over de impact van stemmingsstoornissen bij MS, keken de onderzoekers naar het risico op de voortgang van invaliditeit. Ruim 15.500 mensen deden aan het onderzoek mee. Ruim 6500 van hen hadden naast hun MS te maken met depressieklachten of een bipolaire stoornis. De overige mensen hadden MS, maar geen stemmingsstoornis.

Onderdeel MS-zorg

Uit de vergelijking bleek dat een stemmingsstoornis bij mensen met MS de kans op (verergering van) invaliditeit significant vergroot. Stefanie Binzer benadrukte dan ook dat vroege herkenning en behandeling van stemmingsstoornissen onderdeel moeten worden van MS-zorg.

Bron: MS Patients with Depression or Bipolar Disorder at Higher Risk of Disability Worsening, Study Finds – Multiple Sclerosis News Today, 11 oktober 2018

MAT-NL-2000935

Bedankt voor je feedback!