Depressie vergroot kans op invaliditeit bij MS

Depressie vergroot kans op invaliditeit bij MS

2 november 2018

Mensen met MS die kampen met depressie of een bipolaire stoornis, lopen mogelijk een groter risico op invaliditeit of verergering van invaliditeit. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens ECTRIMS 2018, het jaarlijks terugkerende congres over onderzoek naar multiple sclerose. “Stemmingsstoornissen komen zeer veel voor bij mensen met MS, maar welke impact ze hebben op invaliditeit is nog niet vastgesteld”, zei onderzoeker Stefanie Binzer.

Sterkere reactie op ontstekingen

Binzer en haar collega’s vermoeden dat wanneer iemand met MS depressief is, het zenuwstelsel mogelijk sterker op ontstekingen reageert. Dit kan het verloop van MS versnellen. Als dit inderdaad zo is, dan zou er meer aandacht moeten zijn voor de behandeling van deze aandoeningen bij mensen met MS, vinden zij.

Impact stemmingsstoornissen

Om meer te weten te komen over de impact van stemmingsstoornissen bij MS, keken de onderzoekers naar het risico op de voortgang van invaliditeit. Ruim 15.500 mensen deden aan het onderzoek mee. Ruim 6500 van hen hadden naast hun MS te maken met depressieklachten of een bipolaire stoornis. De overige mensen hadden MS, maar geen stemmingsstoornis.

Onderdeel MS-zorg

Uit de vergelijking bleek dat een stemmingsstoornis bij mensen met MS de kans op (verergering van) invaliditeit significant vergroot. Stefanie Binzer benadrukte dan ook dat vroege herkenning en behandeling van stemmingsstoornissen onderdeel moeten worden van MS-zorg.

Bron: MS Patients with Depression or Bipolar Disorder at Higher Risk of Disability Worsening, Study Finds – Multiple Sclerosis News Today, 11 oktober 2018 - laatst bekeken maart 2023

MAT-NL-2000935 v2.0-032023

Gerelateerd


Stress en MS

De invloed van het microbioom op MS

Uit onderzoek blijkt dat het microbioom van mensen met multiple sclerose anders is dan dat van mensen die geen geen MS hebben. Waarom dat is, is nog niet duidelijk.

Mindfulness

Mindfulness en ontspanning bij MS

Net als je lichaam heeft je geest aandacht nodig om in topconditie te blijven. Mindfulness kan daarbij helpen.

Stress en MS

Omgaan met stress als je MS hebt

We hebben allemaal weleens te maken met stress. Als je MS hebt, is het belangrijk je stressniveau zo laag mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat?