Mensen met MS meer risico op hart- en vaatziekten

Begrijpen van MS

17 oktober 2019

Mensen met multiple sclerose hebben meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan mensen zonder MS, blijkt uit een groot onderzoek in Zweden. Het risico is hoger voor mensen die de diagnose MS kregen voor hun 40ste levensjaar.

Fredrik Piehl, MD, PhD, van het Karolinska University Hospital, Zweden, presenteerde dit onderzoek tijdens ECTRIMS 2019 in Stockholm. Om meer te leren over hoe veel cardiovasculaire ziekten voorkomen onder mensen met MS die sinds kort weten dat ze MS hebben, analyseerden onderzoekers data uit het ‘Swedish National Patient Register’ en het ‘Swedish Prescribed Drug Register’ — een database van ieder persoon in Zweden die medicatie krijgt voorgeschreven.

Alle mensen in de studie werden gediagnosticeerd tussen 2008 en 2016. Voor elk persoon met MS die werd meegenomen in de studie, werden ook 10 gezonde mensen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd meegenomen als controlegroep, woonachtig in dezelfde regio.
Uiteindelijk analyseerden de onderzoekers 6602 mensen met MS (gemiddelde leeftijd van 40,9 jaar, waarvan 68,5% vrouw) en 61.828 gezonde personen in de controlegroep (gemiddelde leeftijd 41,2 jaar en 68,6% vrouw).

10 jaar voorafgaand aan diagnose

In de 10 jaar voorafgaand aan de MS-diagnose, hadden mensen meer cardiale problemen vergeleken met individuen zonder MS.

Dit waren de bevindingen:

  • 2% kreeg een hartaanval in de MS-groep, in de controle groep was dit 0,6%.
  • Transient ischemic attack, oftewel een TIA (herseninfarct) kwam voor bij 0,4% van de mensen met MS en maar 0,2% bij de andere groep.
  • Perifeer artieel vaatlijden (PAV, vernauwing slagaders in benen) kwam bij 0,3% van de mensen met MS voor en bij 0,2% bij de mensen die geen MS hadden.
  • Mensen met MS kregen vaker medicatie, waaronder diuretica (vochtafdrijvers)  (8.4% vs 6.9% in de controlegroep), bloedverdunners (1.4% vs 1.0%), statines (cholesterolverlagers) (5.6% vs 4.8%) en betablokkers  (3.7% vs 3.1%).

Hoger risico op hart- en vaatziekten

Nadat MS gediagnosticeerd was, bleken mensen een hoger risico te hebben op hart- en vaataandoeningen, een hartaanval, hartfalen en TIA in vergelijking met de controlegroep.  
Ook bleek dat hart- en vaataandoeningen, hartfalen, TIA’s en bradycardie (te laag hartritme) meer voorkomen bij jongere mensen met MS die onder de 40 jaar de diagnose kregen.
Piehl gaf als conclusie dat “mensen met MS na de diagnose van MS meer kans hebben op cardiovasculaire ziekten, TIA en hartfalen, ook al hebben ze geen geschiedenis met bepaalde hart- of vaataandoeningen.”

Bron:
Cardiovascular disease in patients with multiple sclerosis: a nationwide cohort study in Sweden, ECTRIMS online library. Piehl F. Sep 12, 2019; 279447; 148.

MAT-NL-2200142 v2.0 - 112023

Gerelateerd


Jonge vrouw met baret

Ik ben de expert van mijn MS

Dit is jouw MS, je bent het aan jezelf verschuldigd om te onderzoeken en te begrijpen wat belangrijk voor je is als persoon, niet alleen als een MS...

Notities maken op toestenbord

Lees jij de notities van jouw arts?

Sigaret roken

Stoppen met roken en MS

Roken is slecht voor iedereen. Maar het heeft ook nog eens extra nadelige effecten als je MS hebt. Stoppen kan erg moeilijk zijn, maar onze tips...