Mensen met MS vaker last van hoofdpijn

Begrijpen van MS

11 november 2020

Mensen met MS hebben vaker last van hoofdpijn dan mensen die geen MS hebben. Uit een klein onderzoek in Duitsland blijkt dat 78 procent van de deelnemers recentelijk hoofdpijn had gehad. Maar of hoofdpijn ook echt een symptoom van MS is, dat is nog niet duidelijk.

Hoofdpijn is grofweg in te delen in drie categorieën: migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Migraine is een hevige hoofdpijn met kloppend of bonzende pijn die meestal aan één kant van het hoofd zit. Spanningshoofdpijn komt het meest voor en voelt als een strakke band om het hoofd. De pijn is meestal niet al te hevig. Bij clusterhoofdpijn komen de aanvallen in clusters van weken of maanden. Meestal voel je de pijn aan één kant van het gezicht en heb je ook last van rode ogen, een loopneus en meer zweten.
Uit een ander Duits onderzoek onder 180 mensen met MS bleek 55 procent van de deelnemers in de voorgaande vier weken last te hebben gehad van hoofdpijn. Niemand had clusterhoofdpijn gehad, maar er waren wel mensen die migraine of spanningshoofdpijn hadden gehad.

Waarom krijgt iemand met MS hoofdpijn?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand met MS hoofdpijn krijgt. Uit eerdergenoemd onderzoek blijkt dat de vorm MS mogelijk van invloed is. Mensen met Relapsing-Remitting MS hebben vaker last van hoofdpijn dan mensen met Secundair-Progressieve MS (SPMS). Medicatie kan ook een rol spelen.

Een van de oorzaken voor hoofdpijn die direct te maken heeft met MS is de oogzenuwontsteking. Een oogzenuwontsteking gaat vaak gepaard met pijn achter de ogen bij beweging.
Uit een onderzoek naar mensen met MS en migraine, lijkt het dat die twee aan elkaar gerelateerd zijn door ontsteking.

Heb jij last van hoofdpijn?

Als jij MS hebt en vaak last hebt van hoofdpijn, is het aan te raden om dit te bespreken met je neuroloog en/of MS-verpleegkundige. Het is belangrijk dat zij weten welke klachten jij hebt, zodat ze kunnen meedenken over behandelmogelijkheden.

Fill out my online form.
Bronnen:

MAT-NL-2000862-v3.0-112023

Gerelateerd


Stress en MS

De invloed van het microbioom op MS

Uit onderzoek blijkt dat het microbioom van mensen met multiple sclerose anders is dan dat van mensen die geen geen MS hebben. Waarom dat is, is nog niet duidelijk.

Cartoon van man die bij de dokter komt

Humor kan meer dan alleen maar grappig zijn

Als je met de diagnose multiple sclerose geconfronteerd wordt, heb je in eerste instantie waarschijnlijk geen zin om te lachen. Humor kan je echter helpen je situatie vanuit een ander perspectief te bekijken.

Vrouw die oefening op de grond doet

Met beweging en sport in actie tegen fatigue

Personal trainer Florian Liebig laat zien hoe je fysieke activiteiten weer onderdeel kunt maken van je dagelijks leven, hoe je je conditie geleidelijk kunt vergroten en zo vermoeidheid kunt tegengaan.