Nieuws per maand


Met oplossingsgerichte therapie je angst of depressie te lijf

Twee mensen aan tafel met een kop koffie

14 januari 2022

Multiple sclerose veroorzaakt niet alleen fysieke problemen. Het heeft ook invloed op hoe je je voelt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met MS meer last hebben van angstgevoelens en depressies dan mensen zonder MS. Oplossingsgerichte therapie kan helpen om hiermee om te gaan. 
 
Angst en depressie kan van grote invloed zijn op je kwaliteit van leven. Ze maken het bijvoorbeeld moeilijker om problemen op te lossen en om doelen te stellen en te behalen. Er zijn gelukkig allerlei behandelingen die je kunnen helpen om hiermee om te gaan. Zoals cognitieve gedragstherapie, groepstherapie en familietherapie.  
 
Bij oplossingsgerichte therapie gaat het om het inzetten van je sterke kanten en hulpbronnen. Het maakt gebruik van jouw eigen ervaringen en oplossend vermogen. Jij bent de expert. 

  Bij oplossingsgerichte therapie (solution-focused brief therapy) gaat de aandacht vooral uit naar de oplossing in plaats van het probleem. Het is een kortdurende therapie waarbij je werkt aan het behalen van een vooraf gesteld doel. In de behandeling gaat het om wat je kunt veranderen en wat er mogelijk is.

  De behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan: 
   
  Het stellen van een doel 
  Dit is een belangrijk onderdeel van oplossingsgerichte therapie. Wanneer je een doel hebt gesteld, helpt je behandelaar je voor te stellen hoe je leven eruitziet als je dit doel hebt behaald. 
   
  Successen uit het verleden 
  Je denkt terug aan positieve ervaringen uit het verleden. Aan problemen uit het verleden die je hebt weten op te lossen, ook al was dat niet altijd makkelijk. Of aan momenten dat een probleem had kunnen ontstaan, maar dit toch niet gebeurde. Dit kan je helpen om op ideeën te komen voor het oplossen van je huidige problemen. 
   
  Complimenten 
  Ook dit is een belangrijk onderdeel van oplossingsgerichte therapie. Door complimenten te geven over wat je in het verleden goed hebt gedaan of nog steeds doet, moedigt de behandelaar je aan om dit opnieuw te doen of te blijven doen. 
   
  De wondervraag 
  Bij de wondervraag stelt de behandelaar de vraag hoe je situatie zou zijn als er plotseling een wonder zou gebeuren en het probleem zou zijn opgelost. Door deze vraag te beantwoorden, wordt duidelijk welke belemmeringen er nu zijn. Het helpt je om goede ideeën te krijgen over mogelijke oplossingen voor die belemmeringen. 

  Er is al veel onderzoek gedaan naar oplossingsgerichte therapie. Hieruit blijkt dat het een effectieve behandeling is voor psychologische problemen, zoals angst en depressie. Volgens een Nederlands onderzoek is het effect niet groter dan van de meer gebruikelijke behandelingen (zoals cognitieve gedragstherapie), maar heeft het wel een positief effect in minder tijd.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

MAT-NL-2200011 v2.0-112023

Gerelateerd


Ontspanningstherapie en MS

Ontspanningstherapie tegen depressie en angst bij MS

Mindfulness

Mindfulness en ontspanning bij MS

Net als je lichaam heeft je geest aandacht nodig om in topconditie te blijven. Mindfulness kan daarbij helpen.

Stress en MS

Omgaan met stress als je MS hebt

We hebben allemaal weleens te maken met stress. Als je MS hebt, is het belangrijk je stressniveau zo laag mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat?