Ontspanningstherapie tegen depressie en angst bij MS

Ontspanningstherapie en MS

11 maart 2019

Een ontspanningstherapie blijkt een positief effect te hebben op het tegengaan van depressie en angst bij mensen met MS. Vijf sessies kunnen al een groot effect hebben, blijkt uit onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder mensen met een chronische neurologische aandoening, zoals multiple sclerose, niet-aangeboren hersenletsel en de ziekte van Parkinson. Ze kregen 5 keer ontspanningstherapie bij hen thuis. Na afloop van de therapie bleek bij 47% van de deelnemers de angstgevoelens aanzienlijk verminderd. Voor depressie was dat 30%.

Zo’n 5 weken na afloop van de therapie bleek de vermindering van angstgevoelens stabiel, en bij depressie had de vermindering zelfs doorgezet.

Effectieve behandeling bij MS

De onderzoekers concluderen dat ontspanningstherapie een effectieve behandeling is voor angst en depressie bij mensen met MS. Het voordeel van de onderzochte therapie is dat deze thuis werd gegeven. Daardoor was de drempel om eraan mee te doen ook lager.

Lees meer over depressie bij MS.

Bron: The effects of relaxation training on depression and anxiety in people living with long-term neurological conditions - PubMed,17 januari 2019.

MAT-NL-2301200-v1.0-112023

Gerelateerd


Zelfvertrouwen

Bouwen aan je zelfvertrouwen

Als je de ingrijpende diagnose multiple sclerose (MS) krijgt, kan je zelfvertrouwen een flinke knauw krijgen. Lees hoe Barbara daarmee omging.

Stress en MS

De invloed van het microbioom op MS

Uit onderzoek blijkt dat het microbioom van mensen met multiple sclerose anders is dan dat van mensen die geen geen MS hebben. Waarom dat is, is nog niet duidelijk.

Mindfulness

Mindfulness en ontspanning bij MS

Net als je lichaam heeft je geest aandacht nodig om in topconditie te blijven. Mindfulness kan daarbij helpen.