Ontspanningstherapie tegen depressie en angst bij MS

Ontspanningstherapie en MS

Een ontspanningstherapie blijkt een positief effect te hebben op het tegengaan van depressie en angst bij mensen met MS. Vijf sessies kunnen al een groot effect hebben, blijkt uit onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder mensen met een chronische neurologische aandoening, zoals multiple sclerose, niet-aangeboren hersenletsel en de ziekte van Parkinson. Ze kregen 5 keer ontspanningstherapie bij hen thuis. Na afloop van de therapie bleek bij 47% van de deelnemers de angstgevoelens aanzienlijk verminderd. Voor depressie was dat 30%.

Zo’n 5 weken na afloop van de therapie bleek de vermindering van angstgevoelens stabiel, en bij depressie had de vermindering zelfs doorgezet.

Effectieve behandeling bij MS

De onderzoekers concluderen dat ontspanningstherapie een effectieve behandeling is voor angst en depressie bij mensen met MS. Het voordeel van de onderzochte therapie is dat deze thuis werd gegeven. Daardoor was de drempel om eraan mee te doen ook lager.

Lees meer over depressie bij MS.

Bron: The effects of relaxation training on depression and anxiety in people living with long-term neurological conditions - PubMed,17 januari 2019.

MAT-NL-2000237

Vond je deze informatie nuttig?