Ontspanningstherapie tegen depressie en angst bij MS

11 maart 2019
Een ontspanningstherapie blijkt een positief effect te hebben op het tegengaan van depressie en angst bij mensen met MS. Vijf sessies kunnen al een groot effect hebben, blijkt uit onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder mensen met een chronische neurologische aandoening, zoals multiple sclerose, niet-aangeboren hersenletsel en de ziekte van Parkinson. Ze kregen 5 keer ontspanningstherapie bij hen thuis. Na afloop van de therapie bleek bij 47% van de deelnemers de angstgevoelens aanzienlijk verminderd. Voor depressie was dat 30%.
Zo’n 5 weken na afloop van de therapie bleek de vermindering van angstgevoelens stabiel, en bij depressie had de vermindering zelfs doorgezet.
Effectieve behandeling bij MS
De onderzoekers concluderen dat ontspanningstherapie een effectieve behandeling is voor angst en depressie bij mensen met MS. Het voordeel van de onderzochte therapie is dat deze thuis werd gegeven. Daardoor was de drempel om eraan mee te doen ook lager.
Lees meer over depressie bij MS.
Bron: The effects of relaxation training on depression and anxiety in people living with long-term neurological conditions - PubMed,17 januari 2019.
MAT-NL-2301200-v1.0-112023
Gerelateerd

Bouwen aan je zelfvertrouwen
Als je de ingrijpende diagnose multiple sclerose (MS) krijgt, kan je zelfvertrouwen een flinke knauw krijgen. Lees hoe Barbara daarmee omging.

De invloed van het microbioom op MS
Uit onderzoek blijkt dat het microbioom van mensen met multiple sclerose anders is dan dat van mensen die geen geen MS hebben. Waarom dat is, is nog niet duidelijk.

De kracht en macht van muziek
Hoe divers muzieksmaak ook is, één ding is bijna altijd hetzelfde: muziek doet iets met je. Het kan je blij of verdrietig maken, het kan je energie geven of ontspannen, het kan sombere gedachten verdrijven of mooie herinneringen terugbrengen.