Minder kans op relapses bij vrouwen met MS die borstvoeding geven

Vrouw die borstvoeding geeft

Vrouwen die in de weken na een bevalling borstvoeding geven, hebben in die periode minder kans op MS-relapses dan vrouwen die dat niet of gedeeltelijk doen. Dat blijkt uit een analyse van bestaande onderzoeken.

De uitkomsten lijken erop te wijzen dat borstvoeding vrouwen beschermt tegen relapses in de postnatale periode. Toch is verder onderzoek nodig om dit te kunnen bevestigen.

Borstvoeding en MS-medicatie

DMT’s (Disease Modifying Therapies), dus medicatie voor MS, verminderen het aantal relapses. Maar mede omdat geadviseerd wordt MS-medicatie niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding, krijgt zo’n 30% van de vrouwen met MS te maken met een relapse na de bevalling.

Analyse van onderzoeken

Om uit te zoeken welke invloed het geven van borstvoeding heeft op postnatale relapses, analyseerden onderzoekers van de University of California data uit 24 onderzoeken, gepubliceerd tussen 1980 en 2018, waaraan bijna 3000 vrouwen deelnamen. De definitie van borstvoeding verschilde hier en daar tussen de onderzoeken. Bij sommige ging het bijvoorbeeld om vrouwen die twee maanden lang alleen maar borstvoeding gaven zonder dit aan te vullen met flesvoeding, bij andere ging het om een mix daarvan.

De resultaten

Over het algemeen was er een verband te zien tussen borstvoeding en een verlaagde kans op relapses van 37%. Dit voordeel was groter bij onderzoeken waar vrouwen alleen borstvoeding gaven en dit niet aanvulden met flesvoeding. De verlaagde kans op relapses heeft mogelijk iets te maken met de hormonale veranderingen bij borstvoeding, denken de onderzoekers.

Meer onderzoek

Ook al lijkt borstvoeding de kans op postnatale relapses te verkleinen, toch blijft kans op relapses behoorlijk hoog. Daarom moet er gezocht worden naar andere strategieën, vinden de onderzoekers. Ook moet er onderzoek gedaan worden naar de veiligheid van het geven van borstvoeding tijdens een behandeling met een DMT. “Behandeling lijkt het grootste obstakel te zijn voor borstvoeding bij vrouwen met MS”, aldus de onderzoekers.

Bronnen:
Association Between Breastfeeding and Postpartum Multiple Sclerosis Relapses – JAMA Neurology, 9 december 2019.
Breastfeeding Protects Against Postpartum Relapses in Women with MS, Review Finds – Multiple Sclerosis News Today, 16 december 2019.

MAT-NL-2000301

Vond je deze informatie nuttig?