Nieuws per maand


Mindfulness helpt om te gaan met MS-symptomen

Mediterende vrouw

5 april 2022

Mindfulness kan mensen met MS helpen om te gaan met hun symptomen. Dat blijkt uit onderzoek naar de ervaringen van mensen met MS. De meeste deelnemers aan die studies zouden mindfulness ook aanbevelen aan anderen. 
 
Als je multiple sclerose hebt, kun je last hebben van angstgevoelens, stress, vermoeidheid en depressie. Het lijkt erop dat trainingen die gebaseerd zijn op mindfulness en gebruikmaken van meditatietechnieken deze klachten kunnen verminderen. Maar alleen als zo’n training ook goed gevolgd wordt.

Onderzoek naar kwaliteit

Nog niet eerder was onderzocht hoe mensen met MS en hun naasten, zorgprofessionals en mindfulness-trainers de kwaliteit van dit soort trainingen ervaren. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto, Canada en de Universiteit van Glasgow, Schotland, doken in medische databases en selecteerden zes onderzoeken met daarin de ervaringen van 136 mensen met MS. De deelnemers aan deze onderzoeken varieerden in leeftijd van 21 tot 66 jaar. Ze hadden verschillende vormen MS, maar RRMS kwam het meest voor. 
 
In de onderzoeken ging het om twee trainingen die onder begeleiding van een mindfulness-trainer werden uitgevoerd: cognitieve therapie op basis van mindfulness en stressvermindering op basis van mindfulness. Het ging om fysieke en online trainingen.

Stress, pijn en slaapproblemen

Veel deelnemers deden mee aan een mindfulnesstraining omdat ze last hadden van stress, pijn en slaapproblemen. Groepstrainingen hadden een aantal extra pluspunten, zoals het kunnen delen van ervaringen en het gevoel van solidariteit en ergens bij te horen. Sommigen dachten vooraf dat mindfulness negatief zou kunnen werken, omdat ze bang waren veel over de ziekte na te moeten denken. Maar gefocust blijven op het hier en nu werd juist ook als weldadig ervaren. 
 
Uit de onderzoeken werd ook duidelijk dat verwachtingen vooraf goed gemanaged moeten worden. En dat er realistische doelen moeten worden gesteld.

Goede en slechte ervaringen

Volgens de deelnemers aan de trainingen leerden ze hoe ze met goede en slechte ervaringen kunnen omgaan op het moment dat ze gebeuren. En leerden ze het ‘nu’ beter waarderen. Allemaal raadden ze mindfulness aan anderen met MS aan. Vooral wanneer er klachten ontstaan door MS-symptomen. “Mijn gevoelens zijn niet veranderd, maar ik heb geleerd er anders over te denken”, zei een van de deelnemers. 
 
Benieuwd naar mindfulness? 
In dit artikel vind je een kleine oefening. 

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2200312 v2.0-112023

Gerelateerd


Stress en MS

De invloed van het microbioom op MS

Uit onderzoek blijkt dat het microbioom van mensen met multiple sclerose anders is dan dat van mensen die geen geen MS hebben. Waarom dat is, is nog niet duidelijk.

Mindfulness

Mindfulness en ontspanning bij MS

Net als je lichaam heeft je geest aandacht nodig om in topconditie te blijven. Mindfulness kan daarbij helpen.

Stress en MS

Omgaan met stress als je MS hebt

We hebben allemaal weleens te maken met stress. Als je MS hebt, is het belangrijk je stressniveau zo laag mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat?