Netvliesscan voorspelt invaliditeit bij MS

Netvliesscan voorspelt invalideit bij MS

6 juni 2019

Het is al langer bekend dat bij mensen met MS het netvlies verslechtert. Nu hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat met een netvliesscan voorspeld kan worden of er over tien jaar sprake zal zijn van invaliditeit.

Zo’n 50% van de mensen met MS krijgt op een bepaald moment een oogzenuwontsteking (optische neuritis, ON). Ook uit post-mortem (na de dood) onderzoek blijkt dat er bij mensen met MS veel schade aan de ogen optreedt, ook in latere stadia van de ziekte.

Met een netvliesscan, ook wel Optical Coherence Tomography (OCT) genoemd, kan de toestand van het netvlies onderzocht worden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij mensen die een staaroperatie krijgen. Maar ook bij mensen met MS kan zo’n scan waardevolle informatie opleveren. Al eerder bleek uit onderzoek dat het netvlies van mensen met MS dunner wordt.

Netvliesscan bij 172 mensen met MS

De onderzoekers wilden weten of je met een netvliesscan invaliditeit over een periode van 10 jaar kunt voorspellen. Tussen 2006 en 2008 hebben ze 172 mensen met MS via een OCT onderzocht. Ze keken daarbij naar verschillende onderdelen van het netvlies, onder andere het totale volume van de macula (gele vlek). Ook moesten de deelnemers een functionele oogtest doen en werd vastgesteld met de Expanded Disability Status Scale (EDSS) in hoeverre zij al functiebeperkingen hadden.

Hogere EDSS

Het totale volume van de gele vlek staat inderdaad in verband met de invaliditeit van mensen met MS na 10 jaar. Het is ook een voorspellende factor voor significante toename van invaliditeit gedurende 10 jaren. Mensen met een macula met een laag totaalvolume hebben na 10 jaar een hogere score op de MS invaliditeitsschaal EDSS.

Mensen met structurele beschadiging aan de visuele zenuwen hebben meer kans op ontwikkeling van invaliditeit.

Volgens de onderzoekers draagt dit onderzoek bij aan het groeiende bewijs dat OCT dan ook een goede manier is om de voortgang van MS te voorspellen, maar ook te monitoren.

Bron: Retinal measurements predict 10‐year disability in multiple sclerosis - NCBI, 19 januari 2019. Laatst bekeken november 2023

MAT-NL-2301196 v1.0-112023

Gerelateerd


MRI-scanner

MRI kan achteruitgang bij MS voorspellen

Positieve invloed DMT’s bij SPMS

Positieve invloed DMT’s bij SPMS

DMT's – MS-medicijnen die de voortgang van de ziekte remmen – werken mogelijk ook voor mensen die secundair-progressieve MS (SPMS) hebben en MS-aanvallen ervaren.

Joep Killestein, hoogleraar MS

‘MS is nu anders dan vroeger’