2 minuten leestijd

Nieuwe wereldwijde richtlijn voor gebruik MRI bij MS

brein

9 augustus 2021

Met een jaarlijkse MRI kan de voortgang van je MS in de gaten gehouden worden. Om ervoor te zorgen dat het maken van zo'n MRI overal ter wereld op dezelfde manier gebeurt, hebben internationale radiologen en neurologen een nieuwe richtlijn opgesteld. 

Een MRI wordt niet alleen gebruikt voor het stellen van de diagnose MS. Ook als je al weet dat je MS hebt, is het belangrijk om regelmatig een MRI te krijgen. Zo weet je of er nieuwe beschadigingen (laesies) in je hersenen en ruggenmerg zijn ontstaan door MS. En kan je neuroloog samen met jou, je behandeling aanpassen.

Nederlandse radiologen en neurologen

Er waren al richtlijnen voor het gebruik van MRI bij de diagnose en voortgang van MS. Die zijn nu herschreven. Hier heeft een aantal Nederlandse radiologen en neurologen van VUmc aan meegewerkt. De nieuwe richtlijn wordt wereldwijd door neurologen ondersteund en gebruikt.

Wat is er anders?

In de oude richtlijn ontbraken nog een aantal punten op het gebied van het volgen van progressieve MS en MS bij kinderen. Ook werd het maken van een MRI bij zwangere vrouwen met MS niet goed beschreven. Deze punten zijn in de nieuwe richtlijn toegevoegd. 

Verder wordt in de nieuwe richtlijn advies gegeven over het gebruik van contrastmiddel bij het stellen van de diagnose MS. En over het monitoren van behandelingen met MRI. Ook het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het volgen van hersenkrimp (hersenatrofie) is opgenomen in de nieuwe richtlijn. 
De richtlijn is dus nu veel vollediger. 

Tips voor MRI

Krijg jij binnenkort een MRI voor het stellen van de diagnose MS of voor het volgen van de voortgang van je MS? Onze tips, die we hebben samengesteld met hulp van mensen met MS, kunnen je misschien helpen.

MAT-NL-2101090-v1-082021

Gerelateerd


MRI-scanner

Krachtigere MRI-scanner, betere MS-diagnose?

MRI-scanner

MRI kan achteruitgang bij MS voorspellen

Man die een MRI-scan krijgt

MRI-scan: een paar tips

Een MRI-scan is niet alleen nodig om de diagnose MS te kunnen stellen. Maar ook om te monitoren of MS verdere schade aan je hersenen veroorzaakt. Heb...