Positief effect van periodiek vasten bij MS

wekker met groenten eromheen

In het Engels heet het intermittent fasting, wij noemen het periodiek vasten: 12 tot 48 uur niets eten. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat periodiek vasten positieve effecten kan hebben op de symptomen en voortgang van MS.
 
Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk; het draagt onder meer bij aan het goed functioneren van het maagdarmstelsel, immuunsysteem en de hersenen. Er wordt al enige tijd onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op de klachten en het verloop van MS. In het onderzoek van Radboudumc richtten de onderzoekers zich juist op het effect van 12 tot 48 uur lang niets eten.

Vastenperiodes

Bij periodiek vasten wordt met vastgestelde tussenpozen niet gegeten, schrijft het Radboudumc op zijn website. De vastenperiodes variëren van 12 tot 48 uur. Daartussen kan onbeperkt gegeten worden. Eerder is al vastgesteld dat periodiek vasten positieve effecten heeft op de stofwisseling. Maar heeft het ook effect op de gezondheid van de hersenen en de cognitieve prestaties? Dat onderzochten drie onderzoekers van het Radboudumc. Zij evalueerden hiervoor resultaten van verschillende onderzoeken.

Lipiden en ketonen

Hoe kan dat periodiek vasten een positief effect heeft? De onderzoekers van Radboudumc leggen het zo uit: wanneer niet wordt gevast, bestaat de energie die voor lichaamscellen wordt gebruikt uit suiker uit het opgenomen voedsel. Tijdens het vasten verandert dat. Dan bestaat energie uit lipiden die vrijkomen uit lichaamsvet. Deze lipiden worden omgezet in ketonen. En die hebben weer een positief effect op de gezondheid van de hersenen.

Verder onderzoek

De onderzoekers concluderen dat periodiek vasten positieve effecten laat zien bij mensen met epilepsie, de ziekte van Alzheimer en multiple sclerose. Het kan ervoor zorgen dat het geheugen minder snel achteruitgaat. Zij onderstrepen het belang van verder onderzoek. Bijvoorbeeld om te kijken of positieve effecten afhangen van de leeftijd waarop met periodiek vasten wordt begonnen.

MS-MAT-NL-2200417 v1.0 - 042022

Bedankt voor je feedback!