Positief effect van periodiek vasten bij MS

wekker met groenten eromheen

28 april 2022

In het Engels heet het intermittent fasting, wij noemen het periodiek vasten: 12 tot 48 uur niets eten. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat periodiek vasten positieve effecten kan hebben op de symptomen en voortgang van MS.

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk; het draagt onder meer bij aan het goed functioneren van het maagdarmstelsel, immuunsysteem en de hersenen. Er wordt al enige tijd onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op de klachten en het verloop van MS. In het onderzoek van Radboudumc richtten de onderzoekers zich juist op het effect van 12 tot 48 uur lang niets eten.

Vastenperiodes

Bij periodiek vasten wordt met vastgestelde tussenpozen niet gegeten, schrijft het Radboudumc op zijn website. De vastenperiodes variëren van 12 tot 48 uur. Daartussen kan onbeperkt gegeten worden. Eerder is al vastgesteld dat periodiek vasten positieve effecten heeft op de stofwisseling. Maar heeft het ook effect op de gezondheid van de hersenen en de cognitieve prestaties? Dat onderzochten drie onderzoekers van het Radboudumc. Zij evalueerden hiervoor resultaten van verschillende onderzoeken.

Lipiden en ketonen

Hoe kan dat periodiek vasten een positief effect heeft? De onderzoekers van Radboudumc leggen het zo uit: wanneer niet wordt gevast, bestaat de energie die voor lichaamscellen wordt gebruikt uit suiker uit het opgenomen voedsel. Tijdens het vasten verandert dat. Dan bestaat energie uit lipiden die vrijkomen uit lichaamsvet. Deze lipiden worden omgezet in ketonen. En die hebben weer een positief effect op de gezondheid van de hersenen.

Verder onderzoek

De onderzoekers concluderen dat periodiek vasten positieve effecten laat zien bij mensen met epilepsie, de ziekte van Alzheimer en multiple sclerose. Het kan ervoor zorgen dat het geheugen minder snel achteruitgaat. Zij onderstrepen het belang van verder onderzoek. Bijvoorbeeld om te kijken of positieve effecten afhangen van de leeftijd waarop met periodiek vasten wordt begonnen.

    Het effect van periodiek vasten op hersenen en cognitieve functies – Radboudumc, 19 november 2021. Laatst bekeken november 2023
    Intermittent fasting: het kan mogelijk helpen tegen dementie of MS – RTL Nieuws, 31 januari 2022. Laatst bekeken november 2023

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2200417 v2.0-112023

Gerelateerd


Diëtiste Jelske Oosterhof

Diëtiste Jelske over MS en voeding

Jelske Oosterhof heeft MS en is diëtiste. In deze video geeft zij praktische tips en informatie die belangrijk is voor mensen met MS.

Groene bladgroente voor een gezond brein

Voedsel voor een gezonder brein bij MS

Er is geen wonderdieet voor een gezond brein. Maar sommige voedingsmiddelen helpen wel degelijk om je hersenen zo gezond mogelijk te houden. We hebben...

Invloed van voeding op MS

Wat is de invloed van voeding op MS?

Als je MS hebt, heb veel zaken niet in de hand; je weet niet hoe je ziekte verloopt en over klachten krijg je ook geen zeggenschap. Voeding heb je...