‘Te veel lichaamsvet versnelt progressie MS'

Lichaamsvet en MS

4 juni 2019

Er is mogelijk een verband tussen een bepaald type vetcellen (zogenaamde ceramides) en de prognose van multiple sclerose bij mensen met overgewicht en obesitas. Dat hebben onderzoekers ontdekt. Zij vermoeden dat een ongezond gewicht een negatieve impact kan hebben op hoe de MS verloopt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Advanced Science Research Center in New York in samenwerking met de Icahn School of Medicine. De onderzoekers ontdekten dat bepaalde vetmoleculen (ceramides) in hogere mate voorkomen bij mensen met MS en een hoge BMI.

Deze ceramides zouden de groei van immuuncellen (monocyten) stimuleren, die op hun beurt zorgen voor de progressie van MS. Monocyten hebben verschillende functies, zoals het ‘eten’ van bacteriën die het lichaam binnendringen. Ze kunnen ook in het brein de zenuwbanen beschadigen.  

De mensen met een hoge BMI en MS leken een grotere ziekteactiviteit te hebben, een ongunstige ontwikkeling van MS progressie en hadden meer laesies (witte plekken) op de MRI-scans.

Deelnemers en BMI

Aan het onderzoek deden in totaal 54 mensen met relapsing-remitting MS mee. Van hen had de helft een normale BMI en de andere helft een hoge BMI. De deelnemers werden twee jaar lang gevolgd. Een gezonde BMI ligt tussen 18,5 en 24,9; bij een BMI tussen 25 en 29,9 heb je overgewicht; vanaf 30 is er sprake van obesitas.
De onderzoekers vergeleken hun bevindingen met een andere groep van 91 mensen met RRMS. Ze testten hun theorie daarna op muizen met een standaarddieet en met een dieet met een hoog vetgehalte. Dezelfde bevindingen werden gedaan als bij mensen met MS.

Eetgewoontes

Een hoge BMI verhoogt het risico om MS te ontwikkelen, maar waarom dat zo is, is niet duidelijk. Volgens onderzoeker Kamilah Castro geeft het onderzoek veel inzicht in levensstijlfactoren, die effect kunnen hebben op het gedrag van cellen in het menselijk lichaam. “Onze resultaten versterken de gedachte dat een dieet en gewicht invloed hebben op MS, wat ons een mogelijkheid geeft tot interventie.”

Het onderzoek is te klein om definitieve conclusies te trekken. Hiervoor moet de studie op grotere schaal herhaald worden.

Wat is jouw BMI?

Het Voedingscentrum heeft een handige tool waarmee je zelf je BMI berekent.
Wil je gezonder gaan eten? Kijk op onze 
Leefstijl-pagina voor tips!

Bronnen:
Body mass index may play a significant role in the progression of multiple sclerosis – EurekAlert, 11 april 2019 - laatst bekeken november 2023
Excess Body Fat Spurs Disease Progression by Impact on Immune Cells, Study Suggests – Multiple Sclerosis News Today, 12 april 2019 - laatst bekeken november 2023

MAT-NL-2001607 v2.0-112022

Gerelateerd


Groene bladgroente voor een gezond brein

Voedsel voor een gezonder brein bij MS

Er is geen wonderdieet voor een gezond brein. Maar sommige voedingsmiddelen helpen wel degelijk om je hersenen zo gezond mogelijk te houden. We hebben...

Zout en MS

Welke rol speelt zout bij MS?

Leefstijlgewoontes netwerk en MS

Leefgewoontes sociale netwerk van invloed op MS?

Zijn de gezonde of ongezonde gewoontes van de mensen om je heen van invloed op jouw neurologische beperkingen? Onderzoekers denken dat dit mogelijk zo...